Preventie en behandeling van peesblessures door middel van voeding en beweging

Eat2Move Sprintproject 303 | looptijd 1 april 2020 – 1 april 2024

Doel

Bestuderen van het effect van voeding, bewegen en andere (para)medische interventies op pijn, structuur en functie van gezonde en tendinopathische pezen.

Peesblessures komen veel voor en vooral bij jonge mensen. De impact van zo’n peesblessure is vaak groot. Bij peesblessures weten we dat het belangrijk is om op tijd aan de bel te trekken. Hoe langer je ermee doorloopt, hoe meer kans op schade. Er is nog geen behandeling waarvan bewezen is dat die bij elke peesblessure goed werkt. Daarom is het belangrijk om onderzoek te blijven doen.


Projectomschrijving

Het project is opgebouwd uit meerdere onderdelen.

 

  •  Literatuur onderzoek naar de relatie tussen voeding en peesproblematiek.
  • Observationeel onderzoek  om meer inzicht te krijgen in de associatie tussen voeding en peesblessures. Dit wordt uitgevoerd bij sporters die gaan deelnemen aan een groot hardloopevenement in Nederland.
  • Het opzetten en uitvoeren van een praktijkstudie. Hierin willen we twee groepen vergelijken, waarin deelnemers met peesproblematiek één of een combinatie van behandelingen krijgen, of een placebo behandeling. Zo kan worden vergeleken welke behandeling of combinatie van behandelingen het meest effectief is voor het verbeteren van klinische uitkomsten als pijn en functie. Daarnaast zal ook gekeken worden naar peesstructuur met behulp van nieuwe echografische technieken.

Meer informatie

Organisatie indiener Ziekenhuis Gelderse Vallei
Contactpersoon Hans Zwerver
Email jzwerver@zgv.nl
Website

Partners

WUR logo