Vocht- en voedingsinname en maag-/darmklachten tijdens langdurige inspanning

Eat2Move estafetteproject 107 |1 december 2016 – 1 december 2017

Thema: Voedingsadvies en monitoring

Doel

Inzicht verkrijgen in de relatie tussen vocht- en voedingsinname tijdens langdurige inspanning, mogelijk opgetreden maag- en darmklachten tijdens of na inspanning en de sportprestaties van marathonlopers. Evalueren hoe voedingsinname zich verhoudt tot klachten en prestaties.


Projectomschrijving

Marathonlopers vullen drie maal een online vragenlijst in. Vragenlijst 1 wordt een week voor de marathon ingevuld en brengt o.a. trainingsstatus, gebruikelijke dieet en geschiedenis met maag- en/of darmklachten in kaart. Binnen 12 uur na afloop van de marathon vult de loper vragenlijst 2 in, welke vocht- en voedingsinname en eventuele lichamelijke klachten tijdens de marathon navraagt. Vragenlijst 3 ontvangt de loper 12 uur na de finish en bevat vragen over maag- en darmklachten die na afloop van de marathon opgetreden zijn.

 

Als aanvulling wordt een selecte groep lopers tijdens een marathon continu geobserveerd. Vocht- en voedingsinname, maag- en darmklachten en de ervaren intensiteit zal iedere 5 kilometer nagevraagd worden aan de loper. Hiermee kan de timing van vocht- en voedingsinname en het optreden van maag- of darmklachten tijdens de marathon bestudeerd worden.

 

Meer informatie

ORGANISATIE INDIENER  Han Sport en Bewegen en Nutrisense
CONTACTPERSOON  Nancy van der Burg
E-MAIL Nancy.vanderburg@han.nl
WEBSITE http://blog.han.nl/hansportnutrition/onderzoek/consumerun/
publicaties Real-Time Observations Of Food And Fluid Timing During A 120 km Ultramarathon

Gastrointestinal Complaints and Correlations with Self-Reported Macronutrient Intake in Independent Groups of (Ultra)Marathon Runners Competing at Different Distances

Validity of a food and fluid exercise questionnaire for macronutrient intake during exercise against observations

Partners: