Eiwitten en spierherstel na inspanning

Eat2Move sprintproject | looptijd 1 juni 2018 – 31 december 2019


Thema: Innovaties in voeding

Doel

In dit onderzoek wordt vastgesteld wat het effect is van een zuivelproduct op herstel van spierfunctie en spierpijn na excentrische inspanning.


Projectomschrijving

Spierpijn ontstaat 24-48 uur na intensieve inspanning, vooral na spierverlengende spieractiviteit. Spierpijn gaat vaak samen met verminderde spierfunctie, en verhoogde niveaus van markers van spierschade in het bloed. De exacte oorzaak van de spierpijn is niet bekend – een ontstekingsreactie op lokale spierschade speelt waarschijnlijk een rol hierin.

Studies laten een consistent gunstig effect zien van eiwitsuppletie op spieropbouw na inspanning, maar de effecten van eiwit op (verminderde) spierschade en sneller herstel van spierfunctie zijn wisselend.

In dit onderzoek wordt de hypothese getoetst dat een specifiek zuivelproduct kan bijdragen aan sneller herstel van spierfunctie, en minder spierpijn, na excentrische inspanning door recreatieve sporters. Wanneer dit effect kan worden aangetoond, geeft dit een onderbouwing voor de ontwikkeling van producten die een lichamelijk actieve leefstijl en gezond ouder worden kunnen ondersteunen.

 

Meer informatie

Organisatie indiener  NIZO food research
Contactpersoon  Alwine Kardinaal
e-mail  alwine.kardinaal@nizo.com
Website  www.nizo.com

Partners