De bijdrage van voedingsmiddelengroepen aan eiwitinname en de verdeling van eiwit over de dag bij wedstrijdsporters

Eat2Move estafette project 103| 1 nov 2015 – 1 jan 2016

milk-1377569_1920

Thema: Voedingsadvies en Monitoring

Doel

Inzicht verkrijgen in de timing van eiwitinname en de bijdrage van voedingsmiddelen aan de eiwitconsumptie in wedstrijdsporters op basis van de eerder verkregen DSSS dataset (Dutch Sports nutrition and Supplement Study).


Projectomschrijving

 

De voedingsinname van 553 goed getrainde wedstrijdatleten (327 mannen en 226 vrouwen) op basis van meervoudige web-based 24-hour recalls en vragenlijsten is geanalyseerd voor de hoeveelheid geconsumeerde energie (MJ) en de bijdrage van dierlijk en plantaardig eiwit afkomstig uit voedingsmiddelen in de basisvoeding en supplementen. De mediane eiwitinname (met 25e en 75e percentiel tussen haakjes) bedroeg voor de totale populatie voor ontbijt 17,3 g (1,5-23,5), lunch 22,8 g (16,3-31,,3) en diner 35,8 g (27,6-45,8). Mannen rapporteerden een hogere eiwitinname dan vrouwen, echter de mediane inname van zowel mannen als vrouwen is voor lunch en diner hoger dan 20 g. In het totaal bestond 40% van het eiwit in de voeding uit plantaardig eiwit. De belangrijkste eiwitleveranciers waren vlees en gevogelte (35%), zuivel zoals melk, melkproducten en kaas (20%) en brood (19%). Het grootste deel van de eiwitinname wordt geleverd door de drie hoofdmaaltijden (80%). Eiwitinname was echter lager dan de geadviseerde 20 g per maaltijd bij 58% van de atleten tijdens het ontbijt, 36% tijdens de lunch en 8% tijdens het diner. Conclusie: De gemiddelde habituele eiwitinname in atleten is hoger dan 1.2 g/kg/d, maar de verdeling over de dag is mogelijk suboptimaal om de adaptieve respons van spieren op trainingsinspanning te maximaliseren.

Meer informatie

Organisatie indiener  HAN Sport en Bewegen in opdracht van FrieslandCampina
Contactpersoon  Floris Wardenaar | Joost van den Borne
e-mail Floris.wardenaar@han.nl; Joost.vandenBorne@frieslandcampina.com
In de media abstract ECSS: Trained athletes typically consume well above 1.2 g dietary protein per day

Partners

logo HAN Sport en bewegenlogo-frieslandcampina