Eat2Move | Estafetteproject 217 | 1 feb 2019 – 1 juni 2019
thema: Innovaties in voeding
Doel
Pasta is een belangrijk onderdeel van de basisvoeding van sporters. Hierbij worden diverse nieuwe varianten ontwikkeld met verschillen in koolhydraat- en eiwitsamenstelling. In dit project worden een aantal pastavarianten getest onder andere met een panelsessie van het Sportvoeding Panel Papendal, met als doel de aansluiting van de nieuwe pasta-varianten bij sporters te onderzoeken.
Projectomschrijving
Het initiatief voor de panelsessie is ontstaan vanuit een samenwerking met het startup bedrijf Oatelli uit Nijmegen. Ter variatie op de standaard pastasoorten in de Nederlandse supermarkten heeft Oatelli een pasta ontwikkeld waarin haver is gebruikt. Hiermee is een zogenaamde haverpasta ontstaan met een andere koolhydraat- en eiwit-samenstelling dan reguliere pasta’s. Om de aansluiting van deze pasta bij sporters te onderzoeken, heeft op Sportcentrum Papendal een panelsessie plaatsgevonden en werd feedback verkregen over het gebruiksgemak in de bereidingsfaciliteiten van het Topsportrestaurant op Sportcentrum Papendal. Tijdens een panelsessie hebben een groep van geïnteresseerde atleten van het Sportvoeding Panel Papendal vier verschillende pastasoorten geproefd en beoordeeld aan de hand van vragenlijsten op onder andere uiterlijk, structuur en smaak. Er werd ook een pasta-variant verrijkt met haver-eiwitten (geproduceerd door het Griekse bedrijf Melissa) geanalyseerd. De panelsessie werd afgesloten met een open feedbackronde, waarin dieper werd ingegaan op de verschillen tussen de pasta’s en de mening van het Sportvoeding Panel Papendal over de haverpasta van Oatelli in het bijzonder.
Informatie
ORGANISATIE INDIENER | Sportcentrum Papendal |
CONTACTPERSOON | Jeroen Wouters |
Jeroen.wouters@papendal.nl | |
WEBSITE | http://papendal.nl/topsport/innovatie/voedingsinnovatie/ |
IN DE MEDIA |