Happy Feet on Healthy Food: Gezonde en duurzame voeding bij (sport)evenementen

Eat2Move| Estafette 361 | okt 2021 – dec 2022

Doel

In dit project brengen we verschillende partijen (Albron, Stichting Vierdaagse, Radboudumc) samen om een basis te leggen voor gezonde en duurzame voeding bij (sport)evenementen. De aanwezigheid van gezonde voeding bij evenementen kan mensen helpen om gezonde keuzes te maken tijdens het evenement, maar wellicht ook later thuis.

Projectomschrijving

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2022 zullen we een pilot uitvoeren en de basis leggen voor vervolgprojecten op het gebied van gezonde en duurzame voeding tijdens evenementen. De pilot zal bestaan uit het aanbieden van een gezond herstel drankje, een gezonde smoothie met groenten en/of fruit, en voldoende eiwitten voor spierherstel. Tevens zullen er media en marketing acties uitgezet worden. Door middel van korte vragenlijsten en metingen zullen we inzicht krijgen in wie en waarom mensen wel of niet kiezen voor een gezond voedingsproduct tijdens een (sport)evenement. In ons onderzoek zullen we ons speciaal richten op wandelaars met overgewicht.

Dit booster initiatief zal helpen om de verschillende partijen bij elkaar te krijgen, en daarnaast om plannen en strategieën te initiëren en te ontwikkelen die uiteindelijk leiden tot gezondere voedingskeuzes en vermindering en preventie van overgewicht en obesitas.

Op grond van deze pilot zullen vervolgplannen ontwikkeld worden. Dit project kan ook het politieke en bedrijfsbeleid op het gebied van overgewicht en obesitas preventie beïnvloeden door van succesvolle strategieën uit het huidige project te leren en deze toe te passen in andere projecten. Uiteindelijk zullen de waarden en het begrip van mensen rondom voedselkeuze veranderen, wat mogelijk leidt tot een significante vermindering en preventie van overgewicht en obesitas.

Dit samenwerkingsinitiatief is ondersteund door de ‘Booster 21 on Personalized Nutrition adressing the reduction of obesity’ (https://www.foodvalley.nl/support-activities/find-global-connections/booster/georganiseerd) door Food Innovation Hub Europe (https://www.foodvalley.nl/support-activities/find-global-connections/food-innovation-hub/) en Foodvalley NL (www.foodvalley.nl).

Meer infomatie

Organisatie Indiener Radboudumc
Contactpersoon Marcia Spoelder-Merkens
Emailadres Marcia.Spoelder-Merkens@radboudumc.nl
Website https://www.radboudumc.nl/en/research/departments/physiology

Partners