Plantaardige eiwitten en spierherstel

Eat2Move | Estafetteproject 355 | nov 2020 – nov 2021

Wijchen 20-07-2016. woensdag is de tweede dag van de Vierdaagse. Loopt door Alverna Wijchen Druten en Beuningen. FOTO: GER LOEFFEN

Doel

Het doel van dit onderzoek is om de gebruiksvriendelijkheid van plantaardige eiwitten te bepalen en daarnaast te bepalen wat de effecten van plantaardig/dierlijk eiwit is op spierpijn en spierherstel na een inspanning.


Projectomschrijving

Voor fysiek actieve ouderen geldt een eiwitaanbeveling van 1.2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. 63% van de fysiek actieve ouderen heeft echter een eiwitinname onder deze norm. Wanneer deze eiwitinname wordt verhoogd krijgt deze doelgroep een betere lichaamssamenstelling, bestaande uit meer spiermassa en minder vetmassa. Door de consumptie van eiwitrijke dierlijke producten worden echter ook meer verzadigde vetten geconsumeerd die negatieve gezondheidseffecten hebben, bijvoorbeeld cardiovasculaire ziekten en een verminderde botgezondheid. Daarom zou het beter zijn wanneer de eiwitinname van ouderen opgehoogd kan worden met plantaardige eiwitten met dezelfde functionaliteit. Het is echter nog onbekend of plantaardige eiwitten een zelfde effect op de spiermassa kunnen bereiken als dierlijke eiwitten. Ook is er over het tevredenheid en smaakervaring nog weinig bekend, terwijl dit essentieel is voordat plantaardige eiwitten breed toegepast kunnen worden.

Om hier meer inzicht in te krijgen, worden er in de zomer van 2021 metingen uitgevoerd. Actieve ouderen zullen worden gevraagd om voor een periode van 2 weken een bepaald eiwitproduct (bijv. rijsteiwit) te nemen. Hierna worden er metingen uitgevoerd m.b.t. de tevredenheid en markers van spierschade. Hierna zullen deelnemers een ander eiwitproduct (bijv. dierlijkeiwit) krijgen en zullen de metingen worden herhaald. Op basis daarvan willen we plantaardige en dierlijke eiwitten met elkaar vergelijken op de genoemde uitkomsten. Om ook inzicht te krijgen in wat topsporters vinden van de plantaardige eiwitsupplementen, zal er daarnaast op Papendal een panelsessie gehouden worden. Hierbij zullen topsporters de verschillende eiwitproducten uitproberen en het hierna beoordelen.

Informatie

Informatie Indiener Radboudumc
Contactpersoon Yvonne Hartman
Email Yvonne.Hartman@radboudumc.nl
Website

Partners

Sportcentrum Papendal logo