Sportenbroodje

Eat2Move Estafetteproject 206 | 1 maart 2017 – 1 september 2017

                                                                                  Thema: Innovaties in voeding

Doel

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een sportworstenbroodje met laag vet en hoog eiwit. Het sportworstenbroodje is een product dat ontwikkeld wordt door Sportcentrum Papendal en Houben Worstenbrood B.V.

Projectomschrijving

Goede energie-inname is zeer belangrijk voor mensen die op hoog niveau sporten, omdat zij actiever zijn dan de algemene populatie en intensievere trainingsregimes volgen. Macronutriënten leveren een belangrijke bijdrage aan de energie-inname die door de voeding geleverd wordt. Voor sporters zijn de macronutriënten koolhydraten en eiwitten belangrijk. Koolhydraten leveren energie, terwijl eiwitten zorgen voor de spieropbouw.

Omdat de inname van koolhydraten en eiwitten zo belangrijk is voor sporters, is het van belang om producten te hebben die in deze behoeften voorzien. Een product dat ontwikkeld wordt met het doel om in deze behoeften te voorzien is het sportworstenbrood. Het is gemaakt van ander vezelrijk deeg en een eiwitrijke vulling (kip). sportworstenbrood kan als snackproduct geconsumeerd worden waarbij deze snack zich onderscheid door het lage vetgehalte. De ontwikkeling en het marketingplan voor dit product is het eerste ontwikkelpunt.

Het doel van dit onderzoek is om te kijken hoe sportworstenbrood kan bijdragen aan een betere voedingsinname van sporters, met name de eiwitinname. Hiervoor wordt de voedingsinname van topsporters geanalyseerd en wordt berekend wat  sportworstenbrood kan toevoegen aan de inname van vet en eiwitten. Daarnaast wordt vanuit voedingskundig oogpunt geanalyseerd hoe sportworstenbrood zich kan positioneren ten opzichte van andere snackproducten die geconsumeerd worden in sportkantines.

Inmiddels is het Sportenbroodje gelanceerd, zie https://www.eat2move.nl/nieuws/houben-worstenbrood-en-papendal-ontwikkelen-sportenbroodje/

 

ORGANISATIE INDIENER Sportcentrum Papendal
CONTACTPERSOON Jeroen Wouters
E-MAIL Jeroen.wouters@papendal.nl
WEBSITE http://papendal.nl/topsport/innovatie/voedingsinnovatie/

http://www.houbenworstenbrood.nl

IN DE MEDIA  http://papendal.nl/nieuws/houben-worstenbrood-en-papendal-ontwikkelen-sportenbroodje/
http://www.omroepbrabant.nl/?news/2686851323/Een+worstenbroodje,+maar+dan+veel+gezonder+het+sportenbroodje.aspx
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/worstenbroodje-gezond
http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2141434/Dit-is-het-sportenbroodje-de-gezonde-variant-van-het-worstenbroodje

Partners

Sportcentrum Papendal logo