Testen met een ei-eiwit drankje

Eat2Move Estafetteproject 220 | 1 juli 2019 – 1 november 2019

 

thema: Innovaties in voeding

Doel

Eiwitten zijn in combinatie met vocht een belangrijk onderdeel van herstelvoedingsproducten voor sporters. Op dit moment worden diverse nieuwe productvarianten ontwikkeld met verschillen in eiwitbronnen van biologisch hoogwaardige kwaliteit. In dit project worden een aantal eiwitdrankjes op basis van kippenei getest tijdens een panelsessie van het Sportvoeding Panel Papendal, met als doel de aansluiting en de beleving van de nieuwe eiwit-drankjes bij sporters te onderzoeken.


Projectomschrijving

Het initiatief voor de panelsessie is ontstaan vanuit een samenwerking met het kleinschalige bedrijf (MKB) Van Den Beuken uit Meijel. Dit bedrijf legt zich voornamelijk toe op het produceren van producten uit eigeel van kippeneieren. Uit duurzaamheidsoogpunt  wordt een passend product ontwikkeld waarbij  het kippenei-eiwit, dat als bijproduct ontstaat tijdens het productieproces, een belangrijke ingrediënt van een nieuw eiwit-drankje.
Ter variatie op de grootschalig beschikbare wei-eiwitdrankjes heeft Van den Beuken onder de naam Pro2drink diverse innovatieve eiwitdrankjes ontwikkeld op basis van het biologisch hoogwaardige kippenei-eiwit. Hierbij valt onderscheid te maken tussen diverse smaken en gradaties in zoetheid en portiegrootte.

Om de aansluiting van deze natuurlijke eiwitdrankjes bij sporters te onderzoeken, is op Sportcentrum Papendal een specifieke panelsessie van het Papendal Sportvoeding Panel georganiseerd. Hierbij werd feedback verkregen over de sensorische eigenschappen en het gebruiksgemak van de verschillende varianten. Tijdens een panelsessie hebben een groep van geïnteresseerde atleten van het Sportvoeding Panel Papendal verschillende eiwitdrankjes geproefd en beoordeeld aan de hand van vragenlijsten op onder andere uiterlijk, structuur, smaak en gebruiksvriendelijk. De panelsessie werd afgesloten met een open feedbackronde, waarin dieper werd ingegaan op de verschillen tussen de bronnen van eiwit en de mening van het Sportvoeding Panel Papendal over de kippeneiwitdrankjes van Pro2drink in het bijzonder.

 

Informatie

ORGANISATIE INDIENER Sportcentrum Papendal
CONTACTPERSOON Jeroen Wouters
E-MAIL Jeroen.wouters@papendal.nl
WEBSITE http://papendal.nl/topsport/innovatie/voedingsinnovatie/
IN DE MEDIA

Partners

Sportcentrum Papendal logo