Knieklachten bij Vierdaagsewandelaars

Eat2Move estafetteproject 106 | 1 april 2016 – 1 april 2017

 

fig-1691868_1280

Thema: Voedingsstatus en gezondheidsprofiel

Doel

Onderzoeken of het gebruik van een collageen eiwit supplement de knieklachten van Vierdaagse wandelaars in het dagelijks leven en tijdens de Vierdaagse kan verminderen.


Projectomschrijving

Veel mensen ondervinden dagelijks klachten aan een of beide knieën, variërend van gewrichtspijn bij traplopen, pijn bij het opstaan uit een stoel en pijn in rust. Dit kan een ernstige belemmering zijn voor het normaal functioneren en het hebben van een actieve leefstijl. Daarom nemen 200 wandelaars met een leeftijd tussen de 50 en 75 jaar vrijwillig deel aan een interventiestudie, waarin ze gedurende 13 weken dagelijks een eiwitsupplement of een placebo nemen.

Om de knieklachten van de wandelaars in beeld te brengen, worden de wandelaars uitgenodigd voor een bezoek aan het onderzoekscentrum. Tijdens dit bezoek worden enkele vragenlijsten afgenomen met betrekking tot de mate van knieklachten. Daarnaast worden een aantal basismetingen gedaan (lengte, gewicht, vetpercentage, etc.) en wordt er bloed afgenomen.

Op 22 april (12 weken voorafgaand aan de Vierdaagse) zijn alle wandelaars gestart met de dagelijkse inname van het eiwit of de placebo. Vervolgens worden de wandelaars op zondag/maandag voorafgaand aan de Vierdaagse gevraagd om opnieuw naar het onderzoekscentrum te komen, zodat alle basismetingen herhaald kunnen worden. Hierdoor zijn we in staat om te bepalen of het eiwitsupplement een positieve invloed heeft op de knieklachten in het dagelijks leven.

Direct na de finish op dag 1 en 3 van de Vierdaagse worden de wandelaars wederom gevraagd om naar het onderzoekscentrum te komen. Opnieuw worden de knieklachten in kaart gebracht middels vragenlijsten en wordt er bloed afgenomen. Dit geeft ons informatie of de knieklachten tijdens een langdurige inspanning verminderd kunnen worden door het gebruik van een eiwitsupplement.

 

Resultaten van het onderzoek zullen inzicht bieden of de knieklachten verminderd kunnen worden middels een eiwitsupplement, zodat mensen kunnen blijven deelnemen aan sport evenementen en ook het functioneren in het dagelijks leven positief wordt beïnvloedt.

Meer informatie

ORGANISATIE INDIENER  Wageningen University en RadboudUMC
CONTACTPERSOON  Maria Hopman
E-MAIL Maria.hopman@radboudumc.nl
website  http://www.vierdaagseonderzoek.nl

Partners:

WUR logoRadboudumcStichting De 4daagse