Ieder jaar doet de onderzoeksgroep van de afdeling fysiologie van het Radboudumc, onder leiding van Prof. Dr. Maria Hopman, onderzoek bij wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar zijn er twee hoofdprojecten.
Insecten eiwit en spierschade
Het eerste project is een onderzoek naar het effect van meelwormeiwit op spierschade bij vitale actieve 60+’ers. Het onderzoek betreft een samenwerking met het bedrijf Ynsect Human Nutrition & Health.
De studie kent in totaal 70 deelnemers welke willekeurig zijn toegewezen aan een onderzoeksgroep met een voedingsproduct; 1) meelwormeiwit, 2) melkeiwit, of 3) een iso-calorische placebo. Eind April zijn de deelnemers gestart met het 2x dagelijks consumeren van het supplement in poedervorm wat kan worden opgelost in water. De supplementen worden tot en met de Vierdaagse gebruikt. De primaire uitkomstmaat zijn de biomarkers voor spierschade in het bloed. Lichaamssamenstelling, spierkracht, bloedlipiden en inflammatoire markers zullen worden gemeten als secundaire studieparameters. Via vragenlijsten zijn de inname-naleving, consumententevredenheid, spierpijn, algemene fysieke activiteits- en voedselconsumptiepatronen beoordeeld.
Tot op heden waren studies met insecteneiwitten uitgevoerd in kleine groepen proefpersonen en zijn enkel de effecten van acute blootstelling onderzocht. De verwachting is dat meelwormeiwit, net als melkeiwit zorgt voor minder spierschade na een wandeling. De deelnemers zijn heel enthousiast en goed getraind voor de Vierdaagse. Zij zullen na iedere wandeldag naar het onderzoekscentrum komen welke is opgezet op de Wedren.
Happy Feet on Healthy Food: Gezonde en duurzame voeding bij (sport)evenementen
In het tweede project onderzoeken we de motieven van mensen om wel of niet voor een gezond voedingsproduct te kiezen tijdens een (sport)evenement.
In samenwerking met Albron en de stichting Vierdaagse heeft het Radboudumc gezonde smoothies en wraps ontwikkeld. De producten bevatten vitamines en voldoende eiwitten om het herstel van de wandelaar te bevorderen. Deze zullen te koop aangeboden gaan worden tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2022. De verkoop zal gekoppeld worden aan het invullen van een korte vragenlijst middels een te scannen QR code. Met de vragenlijst willen we inzicht krijgen in wie en waarom mensen wel of niet kiezen voor een gezond voedingsproduct tijdens een (sport)evenement. Dit onderzoek is een pilot onderzoek om te achterhalen wat de wandelaar motiveert om de producten wel of niet te kopen.
De samenwerking beoogt om in de toekomst plannen en strategieën te initiëren en te ontwikkelen die uiteindelijk leiden tot gezondere voedingskeuzes en vermindering en preventie van overgewicht en obesitas.
Dit project wordt ondersteund door Foodvalley NL en Food Innovation Hub Europe door Booster 2021.
Beide projecten komen voort uit Eat2Move, de innovatie hub voor voeding en bewegen.