Eat2Move onderzoekster Cindy van der Avoort verwerkt de resultaten van haar ‘Nitraatstudie’.

In dit huidige onderzoek bekijkt zij de haalbaarheid van de consumptie van 400 mg nitraat over een langere periode (7 dagen) in de vorm van groenten (o.a. rucola, bieten, spinazie en pak soi). Er wordt daarnaast bekeken of dit advies dezelfde positieve effecten oplevert als het drinken van bietensap, zoals veel sporters doen.

Het doel is om uiteindelijk een praktisch advies (aan sporters) te kunnen geven over hoe ze met groenten hun nitraat inname kunnen verhogen en daarmee hun gezondheid en sportprestatie verbeteren.

De studie werd uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, van december tot en met april en in totaal hebben 30 deelnemers meegedaan. De deelnemers kregen verse groenten inclusief recepten die waren uitgetest in het topsportrestaurant van Papendal. Deze recepten hebben de zij vervolgens zelf thuis klaargemaakt. Op de universiteit werden herhaaldelijk bloed- en speekselmonsters afgenomen en de bloeddruk gemeten. De eerste resultaten worden op dit moment geanalyseerd.