Eat2Move onderzoekt Vierdaagse Wandelaars

Ook dit jaar zullen vanuit Eat2Move weer diverse onderzoeken gedaan worden bij de lopers van de Nijmeegse Vierdaagse. Dit keer zullen onze praktijkonderzoekers Cindy en Carlijn vertellen wat ze gaan doen. En natuurlijk zullen we ze ook volgen tijdens de uitvoering van de onderzoeken en de analyse van de resultaten.

Het effect van een nitraatrijke voeding

Van nitraat is bekend dat het de bloeddruk kan verlagen. Ook is uit onderzoek gebleken dat het eten van nitraatrijke groente zoals paksoi, bieten, rucola en spinazie, een positief effect heeft op onze cardiovasculaire gezondheid. Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar het lange termijneffect van meer nitraat eten.

Deelnemers aan het onderzoek van Cindy worden gevraagd 12 weken lang, dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap drinken. Een andere groep krijgt elke week advies over het bereiden van nitraatrijke groente. Zij doen ook mee aan twee kookworkshops. Tijdens de eerste drie wandeldagen van de Vierdaagse volgt een gezondheidsonderzoek.

De invloed van het lopen van de Vierdaagse op inflammatoire darmziekten

Lichamelijke inspanning kan een gunstige invloed hebben op de ziekte activiteit en op de kwaliteit van leven van mensen met een inflammatoire darmziekte, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Tot op heden zijn alleen maar korte inspanningen van lage intensiteit onderzocht. Het is nog onduidelijk wat het effect is van langdurige, herhaalde inspanning op inflammatoire darmziekten.

Aan het onderzoek van Carlijn zullen twee groepen meedoen: mensen met een inflammatoire darmziekte die de Vierdaagse lopen en mensen zonder een inflammatoire darmziekte die de Vierdaagse lopen. Tijdens de wandeldagen zullen de deelnemers vragenlijsten invullen en zal hun bloed en ontlasting worden onderzocht.