Eat2Move Sportkantine 7 december 2017

Het is 7 december 2017, donderdagmiddag. Ongeveer 25 afgevaardigden van de bij Eat2Move betrokken organisaties verzamelen zich in Ede, bij ziekenhuis de Gelderse Vallei. Niet voor een medisch consult maar voor een update over de lopende projecten binnen Eat2Move, fase 2.

Voorzitter Jeroen Wouters trapt de Eat2Move-Sportkantine af. Hij praat ons kort bij over de evaluatie van Eat2Move fase 1 en de uitgangspunten voor fase 2. Daarna presenteert hij het programma voor vandaag, we starten met een marathon-update.

De marathonprojecten
Rieneke, Pim en Cindy praten ons bij over hun project. Rieneke heeft recentelijk twee studies uitgevoerd. Een Actish studie om te kijken of tekenen van overtraindheid bij sporters te signaleren zijn door het meten van cortisol en testosteron in het speeksel. Daarnaast een pilot studie om een trainingsschema, gericht op het provoceren van extreme vermoeidheid of overtraining, te testen. Pim vertelt over zijn onderzoeken gericht op voeding en spieradaptatie bij inspanning. De geslaagde combinaties ‘koolhydraten en duurtraining’ en ‘eiwitten en krachttraining’ zijn bekend. Daarom houdt Pim zich bezig met de combinaties ‘koolhydraten en krachttraining’ en ‘eiwitten en duurtraining’. Cindy onderzoekt het effect van nitraatrijke groente op gezondheid en prestatie. Ze praat ons bij over de resultaten van het onderzoek met gezonde studenten en houd zich nu bezig met het opzetten van een studie bij klinische groepen.

Pitches over calls
Na de updates over de marathonprojecten gaan we door met pitches. We krijgen 3 pitches over calls. Kansen voor Eat2Move en de betrokken organisaties om aanvragen in te dienen voor nieuwe onderzoeken en projecten op het gebied van voeding en sport. Op drie niveaus: regionaal, landelijk en internationaal. De aanwezigen krijgen direct ideeën, dat is te merken aan de interactie wanneer we de zaal verlaten.

Bezoek sportpoli of slaappoli
De groep wordt opgesplitst. Een deel gaat de sportpoli bezoeken en het andere deel krijgt uitleg over de slaappoli in het ziekenhuis. De bezoekers van de sportpoli kijken hun ogen uit bij de aanwezige testapparatuur. Bij de slaappoli doen we een kort testje om te zien of we ochtendmensen of avondmensen zijn. De verpleegkundige vertelt over slaap in het algemeen, de slaapproblemen waar patiënten van de slaappoli mee kampen en over de melatoninetesten die inzicht geven in de aanmaak van melatonine. Helaas hebben we maar weinig tijd dus moeten we veel te snel weer terugkeren naar de zaal.

 

Sprintprojecten
We gaan verder met nieuwe sprintprojecten. Zo vertelt Mireille over het doorontwikkelen van NutriProfiel en Eetscore, specifiek voor sporters. Kasper praat ons bij over het judoproject dat drie aandachtspunten kent: het afvallen van judoka’s vlak voor een wedstrijd, voeding op een wedstrijddag en het inzicht krijgen in de belasting en belastbaarheid van judoka’s door de monitoring van creatinekinase. Tjerna vertelt over de implementatie van de VoedingsApp op Sportcentrum Papendal. Met behulp van workshops wordt het gebruik van de app gestimuleerd. Hier krijgen de topsporters individuele rapporten over hun voedingsinname en adviezen om hun voedingspatroon te verbeteren. Martijn sluit af. Hij vertelt over het project ‘Spit to be fit’ met een groep atleten op Papendal. Bij dit project worden de hoeveelheden cortisol en testosteron in het speeksel gemonitord. 18 weken lang, tijdens diverse trainingsfases, om belastbaarheid en vermoeidheid bij de atleten in kaart te brengen en om de betrouwbaarheid van een nieuwe testmethode te testen.

Met deze laatste presentatie zit het erop. Jeroen bedankt de aanwezigen en de sprekers en we sluiten de middag af met een borrel. We kijken terug op een mooie, interactieve middag waarna alle betrokken partijen weer op de hoogte zijn van de lopende projecten.