Erik te Velthuis kookt met quinoa in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Op 10 maart kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers in Ziekenhuis Gelderse Vallei kennis maken met diverse producten en gerechten waarin quinoa is verwerkt. Erik te Velthuis, chef-kok bij het topsportrestaurant op Sportcentrum Papendal, is die dag aanwezig om ter plekke de gerechten te bereiden. Als voedingsziekenhuis is Ziekenhuis Gelderse Vallei steeds op zoek naar nieuwe voedingsmiddelen die smakelijk zijn en passen in een gezond eetpatroon.

Quinoa van Greenfood50

De Quinoa die vandaag geproefd wordt is afkomstig van Greenfood50. Greenfood50 is een Gelderse ondernemer die nauw samenwerkt met Wageningen University. Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen fosfor, koper en magnesium. Verder bevat quinoa vezels en B-vitamines. Quinoa past dan ook goed in een gevarieerd en gezond voedingspatroon, bijvoorbeeld als alternatief voor rijst, couscous of aardappelen. Ziekenhuis Gelderse Vallei wil graag patiënten, bezoekers en medewerkers laten kennismaken met de mogelijkheden van quinoa. Erik te Velthuis kookt in het topsportrestaurant al met de quinoa al diverse gerechten. Eat2Move ondersteunt ondernemers en bedrijven bij het uitvoeren van onderzoek, het aanvragen van externe projectfinanciering en het realiseren van producten en diensten in de sport en gezondheidszorg.

Wat wordt er geproefd?

Op 10 maart staat quinoa op het menu voor de patiënten en voor het personeel van het ziekenhuis. Patiënten kiezen volgens het maaltijdservicesysteem  At Your Request  van 07.00 tot 18.15 uur zelf wat, waar, wanneer en met wie zij willen eten. Naast de gerechten op de menukaart kunnen zij op 10 maart ook nog een salade van quinoa met gerookte zalm, rucola, appel en dressing van groene kruiden kiezen. Voor medewerkers staat deze salade ook die dag op de lunchkaart. Bezoekers kunnen van 12.00 uur tot 13.30 uur in de infotheek van het ziekenhuis diverse gerechten met quinoa uitproberen. Denk hier bij aan een salade, spelt-quinoacrackers en spelt-quinoabrood. Na deze dag kunnen medewerkers  tot de start van de Olympische spelen nog de crackers en het brood kopen in het restaurant.