Geïoniseerd en totaal magnesium waarden veranderen tijdens herhaalde inspanning in ouderen.

Praktijkonderzoeker Rieneke Terink heeft een artikel gepubliceerd in het journal of nutrition, health & aging over de verandering in magnesium waarden bij ouderen die de vierdaagse van Nijmegen hebben gelopen.

Samenvattend schrijft zij in het artikel het volgende:

Magnesium is een belangrijk mineraal, o.a. voor de gezondheid en om te sporten. Bij ouderen worden soms te lage magnesium waarden gemeten, omdat het verlies in botdichtheid zorgt voor een verminderde magnesiumopslag in botten. Daarnaast is bekend dat fysieke activiteit kan leiden tot een tijdelijke verlaging in de magnesium waarden. Het is echter nog nooit onderzocht of ouderen, die wellicht al lagere magnesium waarden hebben, ook een daling in magnesium hebben tijdens inspanning. Daarom onderzochten wij met een groep van de WUR, het Radboud en het ZGV hoe de magnesium waarden van ouderen veranderen tijdens de Vierdaagse lopen van Nijmegen.

Hoe: 68 oudere mannen en vrouwen, gemiddeld 84 jaar oud, deden mee aan dit onderzoek. Zij liepen tijdens de Vierdaagse van Nijmegen elke dag 30 of 40 km. Op baseline (1 of 2 dagen voor de start van de vierdaagse) en tijdens elke wandeldag direct bij de finish, werd er een bloedmonster afgenomen. In het bloed maten we de hoeveelheid totaal magnesium en geïoniseerd magnesium. Totaal magnesium werd in het lab van ZGV bepaald, geïoniseerd magnesium werd direct ter plaatste bepaald met een pHOx analyzer (uit het ZGV).

Resultaten: De baseline totaal en geïoniseerd magnesium waarden van deze groep oudere deelnemers was erg goed: totaal magnesium was gemiddeld 0.85 ± 0.07 mmol/L en geïoniseerd magnesium was gemiddeld 0.47 ± 0.07 mmol/L. Vervolgens liet geïoniseerd magnesium een heel duidelijk patroon zien over de 4 wandeldagen, met een flinke daling op dag 1 en daarna weer een stijging tot de beginwaarden. Totaal magnesium liet geen eenduidig patroon zien, maar verschilde enorm van deelnemer tot deelnemer. Op de eerste wandeldag zakte het geïoniseerd magnesium onder de optimale levels, dit gebeurde in 88% van de deelnemers. Dit was echter niet geassocieerd met gezondheidsproblemen, deze deelnemers konden de vierdaagse gewoon uitwandelen. In eerder uitgevoerde studies met totaal en geïoniseerd magnesium reageren beide vergelijkbaar op een inspanning (beide daalden). Deze onderzoeken vonden echter allemaal plaats bij jonge sporters en gingen om 1 enkele inspanning. Waarom het patroon bij deze groep ouderen bij deze (herhaalde) inspanning niet hetzelfde was is een vraag die in de toekomst wellicht onderzocht kan worden.

Om het hele artikel te kunnen lezen klik hier.