Wandelaars gezocht voor onderzoek naar het effect van nitraatrijke voeding op gezondheid en fysieke activiteit.
De afdeling Fysiologie van het Radboudumc is samen met HAN Sport en Bewegen, in het kader van Eat2move een onderzoek gestart naar de rol van nitraatrijke groente op gezondheid en fysieke activiteit. Nitraat is te vinden in onze voeding, bijvoorbeeld in rucola, spinazie en rode bieten. Zij onderzoeken of het eten en drinken van verschillende nitraatrijke producten gedurende een periode van 12 weken de bloeddruk kan verlagen. Daarnaast onderzoeken zij de invloed van extra nitraatinname op de fysieke prestatie en de bloeddruk van deelnemers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.
Wie kan meedoen?
U kunt deelnemen aan het onderzoek wanneer u voldoet aan onderstaande kenmerken:
- U heeft een licht verhoogde of verhoogde bloeddruk: een bovendruk hoger dan 130 mmHg en/of een onderdruk hoger dan 85 mmHg.
- U gebruikt geen bloeddrukverlagende medicatie (bijv. plastabletten, bètablokkers)
- U rookt niet
- U bent ingeschreven voor de Nijmeegse Vierdaagse 2019
Wat houdt deelname in?
Allereerst wordt aan de hand van een vragenlijst bepaald of u geschikt ben om deel te nemen aan de studie (zie criteria hierboven en ook uw huidige groente inname is van belang). Als u aan alle criteria voldoet, wordt u in april uitgenodigd door de afdeling Fysiologie van het Radboudumc voor een dag waarop de basismetingen worden uitgevoerd (uw lichaamsgewicht, lengte, bloeddruk en fitheid worden gemeten en er wordt bloed afgenomen; duur: 2 uur). Daarnaast ontvangt u van ons een bloeddrukmeter, die u 24 uur draagt. De reis- en parkeerkosten voor dit bezoek worden vergoed. Ook zullen er vragenlijsten worden afgenomen met betrekking tot uw beweeg- en eetpatroon.
Vervolgens wordt u ingedeeld in één van de drie onderzoeksgroepen:
Groep 1 Voedingsadvies gericht op het verhogen van groente inname |
U heeft wekelijks (via telefoon en/of sociale media) contact met de onderzoekers. Zij zullen u advies geven over het belang van het eten van groente en de manier waarop u dat smakelijk kunt bereiden aan de hand van recepten. Daarnaast volgt u twee keer een kookworkshop (ong. 1,5-2 uur) in Nijmegen. |
Groep 2 Dagelijks gebruik van bietensap |
Van de onderzoekers zult u flesjes geconcentreerde bietensap (70 ml) ontvangen die u één keer per dag bij een maaltijd mag gebruiken. |
Groep 3 Controle |
U ontvangt geen interventie en u wordt geadviseerd om uw huidige leefstijl niet aan te passen. |
In welke groep u komt wordt door toeval bepaald. De interventie zal 12 weken duren. Voorafgaand aan de Vierdaagse (zaterdag, zondag of maandag) wordt u in het onderzoekscentrum op de Wedren verwacht voor een herhaling van de basismetingen. Daarnaast wordt na het volbrengen van de 1ste , 2de en 3de wandeldag bloed afgenomen, enkele functionele metingen uitgevoerd en vragen we u opnieuw om enkele korte vragenlijsten in te vullen. In de ochtend kunt u vanaf onze onderzoekslocatie op de Wedren starten (géén wachtrij dus!).
Klik hier voor de uitgebreide informatiebrief.
Hoe kunt u zich aanmelden?
Heeft u de uitgebreide informatiebrief gelezen en is alles duidelijk? Klik dan hier om u aan te melden. Via de vragenlijst bepalen we of u geschikt bent voor deelname.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Drs. Cindy van der Avoort (onderzoeker) per telefoon (06-55240771) of e-mail vierdaagseonderzoek@Radboudumc.nl
Het Vierdaagse Onderzoeksteam:
Drs. Cindy van der Avoort, voedingswetenschapper
Drs. Dominique ten Haaf, voedingswetenschapper
Dr. Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog
Prof. Dr. Maria Hopman, arts-fysioloog