Innovatieve sportbrood Sportsgrain wint Jaarprijs Goede Voeding

Het innovatieve sportbrood Sportsgrain heeft de Jaarprijs Goede Voeding 2015 gewonnen. De Sportsgrain Bar is volgens de vakjury een opvallend product dat speciaal voor de sportieve Nederlander is gemaakt, in samenwerking met (top)sporters.

Jaarprijs Goede Voeding 2015 via evmi

De Sportsgrain Bar was samen met Alpro Pur’Enjoy, een plantaardige variatie op drinkyoghurt, en Jumbo Gezonde Vleeswaren genomineerd voor de Jaarprijs. Een publieksstemming over deze, alle drie hoofdprijswaardige producten, op de website van de Jaarprijs leverde Sportsgrain uiteindelijk de overwinning op. Van de 9.000 uitgebrachte stemmen ging veertig procent naar de sportreep, beide andere genomineerden kregen ieder dertig procent van de stemmen.

Alternatieve Sportreep

De Sportsgrain Bar van Bakels-Senior en Millets Place bevat naast de gebruikelijke broodingrediënten (volkorenmeel, gist, zout en water), teffgraan, wortelvezels, banaan, cranberry, rozijnen, lijnzaadmeel, tarwekiemen en zuurdeegpoeder (van tarwe en rogge). Het brood is een bron van vezels, bevat vitaminen en mineralen en zout met een verlaagd natriumgehalte. Door de bijzondere koolhydraatstructuur en de pure grondstoffen geeft het sportbrood zowel direct als langzaam energie af aan het lichaam. Volgens de jury is het een goed alternatief voor bestaande sportrepen.

De Sportsgrain Bar is in 2014 op de markt gebracht vanuit een samenwerking met onder meer InnoSportLab Papendal, Sportcentrum Papendal, HAN Sport en Bewegen, Alliantie Voeding, Food Valley en Oost NV. Op Papendal werd het sportbrood ontwikkeld en getest door (top)sporters.

De Sportsgrain Bar is vorig jaar geleverd aan het Nederlands elftal tijdens het Wereld Kampioenschap voetbal in Brazilië en het broodje is mee geweest met TeamNL naar de Olympische Spelen in Sochi. Door de sportreep nu ook in sportkantines aan te bieden, wordt het product voor een groter publiek verkrijgbaar.

Toekomst van voeding

De Jaarprijs werd uitgereikt tijdens het symposium ‘De toekomst van een gezondere voeding’. Hier bracht een van de sprekers, onderzoeker Joop van Raaij van het RIVM, naar voren ‘dat voor in toekomst gewenste nieuwe producten en productvernieuwing de huidige herformuleringsmogelijkheden toereikend lijken’. Ook benadrukte hij dat de toekomst van productverbetering niet los gezien kan worden van een internationale context. ‘Het delen van ervaringen tussen landen omtrent good practices van herformulering en monitoring is essentieel.’

De vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2015

De vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2015 wordt gevormd door: Prof. Frans Kok, voorzitter, Humane Voeding Wageningen Universiteit; drs. Henrieke Crielaard, manager Voeding en Gezondheid Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL); Mw. Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland; drs. Christine Grit, manager Voeding & Gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI); Dhr. Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, secretaris jury; Dr. Ir. Annet J.C. Roodenburg, Lector Voeding en Gezondheid, HAS Hogeschool, tevens vertegenwoordiger NAV (Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen); Dr. Jeanne de Vries, docent/voedingskundige Wageningen Universiteit.

(via Voeding.nu)