Ook Pim Knuiman is deze maand binnen Eat2Move begonnen aan zijn onderzoek. Pim richt zich in dit onderzoek op de rol van timing van voedingsinname bij herstel van inspanning. Met Pim hebben we bij Eat2Move een sportminded onderzoeker in huis gehaald. In een interview vertelt hij meer over zijn achtergrond, zijn onderzoek en de eerste indrukken van Eat2Move.
Pim Knuiman (1984) is van jongs af aan altijd geïnteresseerd geweest in de effecten van training en voeding op prestatie en de potentie van het menselijk lichaam. Tijdens de bachelor opleiding Sport en Gezondheid legde hij de focus op inspanningsfysiologie en sportvoeding. Zodoende is hij verder gaan studeren aan de Universiteit Maastricht. Hier hield hij zich bezig met spierfysiologie en de rol van voeding bij inspanning. Naast de master bewegingswetenschappen heeft hij diverse cursussen op het gebied van fitness/krachttraining gevolgd, en is ongeveer 13 jaar werkzaam in de sport. Na het afronden van zijn master heeft Pim 3 jaar lesgegeven in inspanningsfysiologie en sportvoeding.
Naast zijn functie als praktijkonderzoeker is Pim één avond per week werkzaam in het sportcentrum van Wageningen universiteit. Hier ondersteunt hij sporters bij training en voeding, met als doel het verbeteren van de prestatie/gezondheid. Tevens verzorgt hij daar lezingen over actuele thema’s in relatie tot voeding, gezondheid en prestatie vanuit een wetenschappelijk perspectief. In zijn vrije tijd vindt Pim het leuk om te sporten, wetenschappelijke inzichten bij te houden, metropolen te bezoeken (nog een hele lijst te gaan), en activiteiten te ondernemen met vrienden.
Wat was voor jou de motivatie om te solliciteren op dit onderzoek?
“De belangrijkste motivatie is de interesse in hoe training, fysiologie en voeding met elkaar interacteren. Het verschil in aanpassing van het menselijk lichaam als gevolg van soorten trainingsmodaliteiten en de rol van voeding hierin blijft mij bezighouden. Als promovendus heb je tijd om jezelf te verdiepen en te ontwikkelen tot expert op een specifiek gebied. Inspanning, prestatie en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, binnen mijn huidige project komen deze componenten samen. Na mijn master had ik wel interesse om te starten met een onderzoek, maar ik had tevens met mezelf de afspraak gemaakt dat het een onderwerp moest zijn waar ik volledig door gefascineerd zou zijn. Op het moment dat de vacature verscheen twijfelde ik geen moment, solliciteren!”
Je bent net met het onderzoek begonnen. Wat is je eerste indruk en kun je alvast meer vertellen over het onderzoek dat je gaat doen?
“Mijn eerste indruk is in lijn met mijn verwachtingen. De eerste periode zal in het teken staan van extra verdieping op het onderwerp. Mijn onderzoek richt zich op de rol van timing van voedingsinname bij herstel van inspanning. Steeds meer atleten passen het principe van ‘concurrent training’ toe, een combinatie van duur- en krachttraining. Voor een optimale prestatie is het binnen een aantal sporten belangrijk om zowel een goed uithoudingsvermogen als een hoge power/kracht te hebben. Uit eerder onderzoek is gebleken dat beide trainingsmodaliteiten concurreren met elkaar op zowel cellulair niveau als op het niveau van het gehele systeem en dat dit de fysieke adaptatie in de weg kan staan. Mogelijk speelt voeding hierin een rol, daarin zal de focus uitgaan naar de timing van de voeding.”
Hoe kijk je, tot nu toe, aan tegen Eat2Move en de manier waarop onderzoek wordt gedaan?
“Het leuke aan dit onderzoek is dat het is ontstaan uit een samenwerkingsverband van meerdere partijen. We zitten dus ook daadwerkelijk met coaches en actoren vanuit de sport rond te tafel. Op deze manier is het mogelijk om bepaalde vraagstukken vanuit de praktijk mee te nemen in het onderzoek. Daarnaast heb ik regelmatig contact met mijn begeleidingsteam, en collega onderzoekers binnen Eat2Move. Een fijne manier van werken.”
Welke ervaring neem je mee naar Eat2Move en in het onderzoek dat je gaat doen?
“Doordat ik zelf altijd heb gesport is het gemakkelijker om sporters te bereiken. Aangezien mijn proefpersonen voornamelijk uit (top)sporters zullen bestaan is dit mooi meegenomen. Daarnaast heb ik door mijn werk van de afgelopen jaren mijn kennis aardig op peil weten te houden. En tot slot; ik ben enigszins bekend met gebruikelijke voedingsstrategieën van sporters in de praktijk, misschien leuk om die in de toekomst te testen!”
Pim, bedankt voor je mooie verhaal. Heel veel succes met het promotieonderzoek!