Interview Praktijkonderzoeker Cindy van der Avoort

Aangezien Fase 2 alweer een tijdje van start is, zijn ook de praktijkonderzoekers over de helft van hun onderzoeksperiode. Elke maand zullen we één van de onderzoekers aan het woord laten om te vertellen hoe het met hun projecten en resultaten gaat. Deze keer de beurt aan Cindy van der Avoort, die recent haar eerste publicatie heeft gepubliceerd.

Je bent nu ongeveer op de helft van je project, hoe kijk je terug op afgelopen periode?

De tijd vliegt werkelijk voorbij! Net zoals tijdens het hardlopen. De eerste periode van mijn promotie heb ik veel doorgebracht op afdeling Humane Biologie op de universiteit van Maastricht. Ik heb hier ervaring op kunnen doen over het (gestandaardiseerd) opzetten en uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek. Het uitdagende aan mijn project is dat ik met veel collega’s op verschillende afdelingen mag samenwerken, waarvan ik tot nu toe al veel heb kunnen leren.

En wat zijn je plannen voor het komende jaar?

Het komend jaar zal ik gaan bekijken wat het effect is van nitraatrijke groente bij patiënten met vaatproblematiek in het Radboudumc in Nijmegen. Vervolgens is het plan om, in mijn laatste jaar, een praktijkonderzoek uit te gaan voeren bij HAN Sport en Bewegen in Nijmegen. Zo maak ik een mooie, leerzame combinatie van de verschillende organisaties die betrokken zijn bij mijn promotie onderzoek.

Kun je al iets vertellen over de onderzoeken die je hebt uitgevoerd?

Ik heb recentelijk bericht ontvangen dat mijn eerste artikel gepubliceerd gaat worden. In dit artikel heb ik uiteengezet wat onze huidige groente inname is en waar de mogelijkheden en kansen liggen om dit te verhogen om zo onze nitraat inname te verhogen. En wat blijkt… lijkt nog veel te winnen door structureel meer groene groente (zoals spinazie, rucola, paksoi) en bietjes te eten, zowel voor onze gezondheid als sportprestatie! In het onderzoek wat ik vervolgens heb uitgevoerd heb ik gekeken naar het werkelijke effect van deze groente op o.a. bloeddruk. Daarbij was ik ook geïnteresseerd in de praktische haalbaarheid ervan. Het gaat tenslotte om ongeveer 250 gram nitraatrijke groente, iedere dag. Op de beide afbeeldingen is een voorbeeld te zien van deze hoeveelheid. Het onderzoek is nog niet gepubliceerd maar resultaten wijze er op dat de onderzoeksgroep het is gelukt om iedere dag voldoende groente te eten om zo de bloeddruk effectief te doen laten dalen.

Wat vind je het leukste aan het doen van praktijkonderzoek?

Praktijkonderzoek biedt me de mogelijkheid om te leren vanuit een werksituatie, in te spelen op veranderingen en de beroepspraktijk te verbeteren. Ik merk dat ik daarnaast de variatie in de werkzaamheden erg leuk vind. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig om een studie op te zetten en tegelijkertijd te overleggen met artsen, patiënten of sporters om direct die praktische afstemming te maken.