Interview radio 1 met Jeroen Wouters – 30 juni 2016 De Dagwacht

Met én de Olympische en de Paralympische Spelen in het vooruitzicht, zien we in de kranten en op radio en tv veel topsporters voorbij komen die aan hun grote sportdroom werken. Hoe maak je een topsporter? Hoe kom je verder, word je beter, sneller en ga je hoger?

In dit fragment een interview met een aantal van de mensen die sporters helpen hun Olympische droom waar te maken. Sportpsycholoog Rico Schuiers; voorheen psycholoog voor de Olympische Equipe, die nu nog steeds individuele sporters begeleid. Diëtiste Esther van Etten, de vaste begeleidster van het Olympisch Roeiteam en diëtist voor veel voetballers. Jeroen Wouters, innovatiemanager sport en voeding op Sportcentrum Papendal . Neuropsycholoog Erik Matser, die veel onderzoek doet naar toptalent bij sporters en musici. En orthopeed Frank Jol; verantwoordelijk voor de blades van veel paralympische atleten waaronder Blade Babe Marlou van Rhijn.

Luister hier het fragment.

 

In dit fragment vertelt Jeroen Wouters over de begeleiding van sporters op Sportcentrum Papendal. Een goede basisvoeding is het belangrijkste. Daarnaast kan gekeken worden naar aanvullende sportvoeding, rondom trainingen en wedstrijden, en naar supplementen. Bij de jonge talenten op Sportcentrum Papendal is een goede basisvoeding hét punt van aandacht. Ze worden met workshops en individuele begeleiding geholpen om de juiste keuzes te maken.

Esther van Etten noemt de individuele begeleiding. Per sporter wordt gekeken welke begeleiding het beste past. De één zal het snel oppakken, de ander langzaam. De bedoeling is wel dat sporters uiteindelijk zelf hun eigen keuzes maken voor een goed dieet.

Jeroen vertelt over een nieuwe App, het kassaregistratiesysteem, op Sportcentrum Papendal. Veel sporters eten overdag drie maaltijden in het Topsportrestaurant waar hun aankopen automatisch worden geregistreerd. Straks kunnen de sporters via de App op hun telefoon zien wat ze hebben gegeten. Zo kunnen ze gemakkelijk zien of en  hoe ze hun voeding kunnen aanpassen op hun trainings- of wedstrijdschema.

Jeroen ziet het gebruik van data als een nieuwe trend. Mensen willen ook meer over zichzelf weten. Met beschikbare informatie over fysiologie, neurologie en voedingsinname, kan topsport verder ontwikkelen. En juist ook voor het individu de beste begeleiding geven.

Deze innovaties worden ontwikkeld samen met bedrijven en  andere kennisinstellingen. Provincie Gelderland is een belangrijke partner van Eat2Move waar zo’n ontwikkeling onderdeel van is.