Met de juiste bevoorrading van start!

‘Een goed begin is het halve werk’, wordt vaak gezegd. Niet voor niets natuurlijk. Dit geldt ook in de sportvoeding. begin bij de basissportvoeding, oftewel het fundament van jouw sportvoeding. Dit is het begin van de 1e gouden voedingstips voor wielrenners.

Trainers, begeleiders, coaches en geïnteresseerde wielrenners waren op 14 april welkom bij onze workshop, Wielrennen, Voeding en Herstel gegeven in het Giro Informatie Punt in Arnhem.

Wetenschap

Eat2Move organiseerde deze workshop in samenwerking met de KNWU in het kader van de GIRO Gelderland. De avond werd geopend door Cindy van der Avoort, praktijkonderzoeker binnen Eat2Move, waarbij zij gaat onderzoek doen naar het effect van trainings- en voedingsinterventies op gezondheid en sportprestatie. Na een korte introductie op het onderwerp nam Dr.Ir. Marco Mensink, universitair docent op het gebied van Voeding, Fysieke activiteit en Sport het over.  Hij nam ons mee in de wetenschappelijke kennis die er is over WielrennenP1040501, Voeding en Herstel aan de hand van vele voorbeelden uit de wielergeschiedenis. Al tijdens zijn praatje kwamen er vragen over hoe je dit in de praktijk nou zou moeten aanpakken. Hier ging Saraï Pannekoek, sportdiëtist verder op in tijdens haar presentatie.

In de praktijk

Saraï Pannekoek komt aan de hand van een voorbeeld sporter met duidelijke adviezen waarvan we er 5 uitgelicht hebben: ‘De 5 Gouden voedingstips voor Wielrenners’. De factsheet met de uitgebreide adviezen kun je vinden door de link te volgen.

  1. Begin bij de basis, zorg dat je basissportvoeding op orde is
  2. Zorg voor een gevulde glycogeenvoorraad voordat je gaat trainen
  3. Vul tijdig je voorraden aan met koolhydraten
  4. RRRecovery, Refuel, Rebuild en Replenish
  5. Zorg voor een goede vochtbalans

Een belangrijke boodschap die Saraï meegaf aan de luisteraars was dat je moet leren eten en drinken tijdens een training. Je lichaam zal moeten wennen aan de inname van koolhydraten en (grotere) hoeveelheden vocht tijdens de training.
P1040500

 

Klik hier voor ‘de 5 gouden voedingstips voor wielrenners’.

 

 

 

Intermezzo

Als intermezzo tussen beide presentaties was er een toelichting van de Heer Raaijmakers over de Sportsgrain bar en kon deze geproefd worden. De Sportsgrain bar heeft de Jaarprijs Goede Voeding van 2015 gewonnen.

P1040504