Leaders in Performance Conference: Sports Nutrition

Op woensdag 5 oktober heeft TeamNL voor de vierde keer de Leaders in Performance Conference: Sports Nutrition georganiseerd. Op de conferentie kwamen 280 TeamNL voedingsexperts, coaches, fysiotherapeuten en studenten vanuit de hele wereld bijeen om te leren van én vragen te stellen aan toonaangevende internationale professors op het gebied van voeding en topsport. Via een livestream luisterden ook nog eens bijna 200 geïnteresseerden mee.

“Het doel van deze conferentie is het vergroten van de kennis en het verkleinen van de kloof tussen de wetenschap enerzijds en de praktijk anderzijds”, opende Asker Jeukendrup, hoofdexpert voeding namens TeamNL de conferentie. “We willen in Nederland voorop lopen in de voedingswereld en kennis kunnen opdoen van de beste experts uit de hele wereld.”

Andre Cats, directeur topsport NOC*NSF: “Het belang van voeding in de topsport hoeven we niet meer uit te leggen. Je kunt als sporter hard trainen, maar zonder de juiste voeding op de juiste momenten wordt die trainingsinspanning niet omgezet in resultaat. De juiste voeding helpt blessures voorkomen, laat sporters beter of slimmer trainen en kan het verschil maken tijdens een wedstrijd.”

Kennisdeling over hot topics

De conferentie had een vol programma met lezingen, panel discussies en speedupdates over hot topics in de voedingswereld. Een van die topics was het thema eiwitten. Dit blijft een veld met veel ontwikkelingen. Professor Luc van Loon presenteerde over ‘animal versus plant based protein’ en assistent professor Jorn Trommelen nam de zaal in een korte update mee over insecten proteïne.

Een ander belangrijk thema in de topsport is slaap. Professor Shona Halson uit Australië deelde de laatste kennis over slaapmetingen: hoe meet je dit, met welke gadgets en hoe gebruik je deze kennis in de praktijk? Dan hebben we het onderwerp RED-S (relative energy deficiency syndroom), wat enorm veel aandacht heeft gekregen de laatste jaren en het onderwerp eetstoornissen wat enigszins gelinkt is. Professor Therese Mathisen uit Noorwegen sprak over de meest recente ontwikkelingen op dit thema en tijdens de panel discussie gingen professoren en deelnemers met elkaar de dialoog aan over dit belangrijke thema. Het volledige programma is hier terug te vinden.

Conferentie mede mogelijk gemaakt door voedingspartners

Op de conferentie waren negen stands aanwezig van voedingsmerken voor topsporters waar de bezoekers voedingssupplementen zoals powergels en energybars konden testen. Maar ook hier werd kennis  gedeeld. Martijn Redegeld nam de deelnemers namens Team Jumbo-Visma kort mee in de voeding tijdens de Tour de France. Nils van de Poel vertelde zijn verhaal ‘How to beat the Dutch’, oftewel hoe zorg je dat je de Nederlanders verslaat met topsport?

Vooroplopen met voeding

“Er zijn vandaag veel vragen gesteld en nieuwe inzichten verkregen. Maar ik hoop ook dat iedereen met nieuwe vragen naar huis gaat. Nieuwe vragen zijn het echte begin van voortgang en verbetering, van innovatie en progressie. Zo zorgen we dat we in Nederland voorop kunnen lopen op het gebied van voeding’’, sloot Asker Jeukendrup de dag af. Op naar volgend jaar!

originele tekst NOC*NSF