Margot de Regt is de derde Eat2Move praktijkonderzoeker die we aan je voorstellen. Margot werkt vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar zij precies een maand geleden is begonnen. In haar onderzoek richt zij zich op het optimaliseren van herstel van patiënten door voedingsuppletie te combineren met een beweegprogramma. In een interview vertelt ze meer over dit onderzoek, haar achtergrond en eerste bevindingen met Eat2Move.
Margot de Regt (1988) volgde de bachelor opleiding Biomedische Wetenschappen en de master ‘Sports and Physical Activity Interventions’. Hier verdiepte zij zich in het opzetten en evalueren van beweeginterventies. Haar afstudeerstage deed ze bij de Wageningen Universiteit, waar ze meehielp aan een groot onderzoek naar het effect van krachttraining en extra eiwitinname bij ouderen. Deze ervaring heeft haar gemotiveerd om verder te gaan in het wetenschappelijk onderzoek.
In haar vrije tijd springt Margot het liefst op haar racefiets om samen met haar vriend of fietsmaatjes te sporten en ondertussen te genieten van de mooie natuur.
Wat is je affiniteit met voeding, sport en/of gezondheid?
Tijdens mijn afstudeerstage ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met onderzoek naar de combinatie voeding en beweging. Het mooie hiervan is dat je met voeding en beweging zoveel kan bereiken in gezondheid en kwaliteit van leven! Zo heb ik afgelopen jaren veel met ouderen gewerkt en daarbij is het zo mooi om te zien dat binnen deze doelgroep nog zoveel te halen valt op fysiek functioneren en zelfstandigheid. Ook tijdens mijn eigen uren op de fiets merk ik natuurlijk dat juiste voeding van groot belang is. Ook al sport ik vooral voor de gezelligheid en niet voor de prestatie, juist tijdens lange tochten op de racefiets heb ik mezelf echt moeten aanleren op tijd te eten en te drinken.
Kun je wat meer vertellen over het onderzoek?
In mijn onderzoek ga ik me richten op de combinatie van voedingssupletie en beweging om het herstel en fysiek functioneren van patiënten die een ingrijpende operatie ondergaan te optimaliseren. Ondervoeding komt veel voor bij patiënten die een grote operatie ondergaan. Suppletie van extra voeding, bijvoorbeeld eiwitten, zou dit mogelijk kunnen voorkomen en behandelen. Echter, is er tot nu toe weinig bekend over de combinatie van voedingssuppletie en beweging. Mogelijk is juist deze combinatie nog effectiever om de conditie en het herstel van patiënten te verbeteren. Binnen dit promotieonderzoek hopen we hier meer inzicht in te krijgen.
Wat was voor jou de motivatie om te solliciteren ?
Na een aantal jaar te hebben gewerkt als onderzoeksassistent op de afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit, wist ik zeker. Ooit wil ik zelf ook promoveren! Ik ben iemand die graag praktijkgericht onderzoek doet en ben ervan overtuigd geraakt dat voeding en beweging niet zonder elkaar kunnen. In dit promotieonderzoek komen deze, voor mij belangrijke, aspecten van onderzoek doen mooi bij elkaar. Ik draag graag mijn steentje bij aan het doen van goed wetenschappelijk onderzoek en het optimaliseren van het herstel van patiënten. Vandaar dat ik ook geen moment heb getwijfeld om te solliciteren op dit project.
Hoe kijk je, tot nu toe, aan tegen Eat2Move en de manier waarop onderzoek wordt gedaan?
Een hele mooie samenwerking waar volop mogelijkheden liggen om kennis en ideeën uit te wisselen. Ik vind het heel mooi dat er binnen Eat2Move de link wordt gelegd tussen (top)sport en patiënt. Door vanuit verschillende invalshoeken naar vraagstellingen te kijken, denk ik dat we het onderzoek echt naar een hoog niveau kunnen tillen. Daar word ik echt enthousiast van!
Welke ervaring neem je mee in het onderzoek dat je gaat doen?
Doordat ik een aantal jaar als onderzoeksassistent op de afdeling Humane Voeding werkte, heb ik al aardig wat ervaring met het opzetten en uitvoeren van interventiestudies met betrekking tot voeding en fysiek functioneren bij ouderen. Deze ervaring komt zeker goed van pas bij het ontwikkelen, uitvoeren en valideren van mijn promotieonderzoek.
Wij wensen Margot veel succes bij dit promotieonderzoek!