Maak voedingsadvies voor sporters persoonlijk!

Maak voedingsadvies voor sporters persoonlijk! Dat was de rode draad op de Live Sessie Sport en Voeding 9 september jl. Ongeveer 90 deelnemers, van sportarts tot onderzoeker tot ondernemer, bezochten de Live Sessie Sport en Voeding in Ziekenhuis Gelderse Vallei, hét Voedingsziekenhuis.

‘De resultaten van Eat2Move over voeding bij prestatie en herstel voor topsporters worden toepasbaar gemaakt voor breedtesporters, patiënten én de bevolking in het algemeen’, aldus Menrike Menkveld, manager Alliantie Voeding tijdens de opening van de Live Sessie.

 

Internationaal expert Prof. Ron Maughan (Loughborough University én voorzitter van 9676_prof_r_maughande Voedingswerkgroep van het IOC) sprak over mogelijkheden en beperkingen in het vaststellen van de voedingsstatus. Data van Premier League-voetballers laten grote individuele verschillen zien in zweet- en zoutverlies. Een deel van de spelers begint uitgedroogd aan een training, wat ten koste gaat van de prestaties. Sportdiëtist Peter Res van Ajax vulde het verhaal van Maughan mooi aan. Ook bij Ajax-spelers zijn er grote individuele verschillen bij de zweetmetingen. Ajax heeft het persoonlijk advies dan ook al ingezet: op basis van het hun gewicht voor en na elke trainingssessie krijgen zij advies over de hoeveelheid vocht die zij tijdens een training nodig hebben.

Verbinden praktijk en theorie
Theorie en Theorie en praktijk werden bij elkaar gebracht in een paneldiscussie, onder leiding van Jeroen Wouters van InnosportNL, met:

  • Marco Mensink, docent Wageningen Universiteit
  • Peter Vergouwen, topsportarts
  • Debby Stam, topsporter
  • Jacqueline Klein Gunnewiek, hoofd KHCL Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Peter Res, sportdiëtist Ajax

Marco Mensink schetste het belang om voeding en trainingsdoel op elkaar af te stemmen en wil dit graag in Eat2Move verder onderzoeken. De discussie ging verder tijdens rondleidingen op ziekenhuisafdelingen, die participeren in innovatieprojecten van de Alliantie Voeding. Jacqueline Klein Gunnewiek lichtte in het volautomatische KCHL-laboratorium van het Voedingsziekenhuis het initiatief Nutriprofiel toe. Nutriprofiel geeft inmiddels patiënten bij wie de vitamine D-status is gemeten een persoonlijk voedingsadvies.

Live Sessie Sport & Voeding
De Live Sessie Sport & Voeding is georganiseerd door het Nationale Sport Innovatie Platform samen met het project Eat2Move.

LiveSessie_9 sept 2014 Workshop KCHL