Meet the experts

Eind April is het vak ‘Nutrition and Sports’, dat gevolgd wordt door ~100 Bachelor en Master studenten voeding en Food technology, afgesloten met een ‘meet the experts’ sessie.

Hennes Schaminee, performance nutritionist bij de prof voetbalclub Vitesse in Arnhem, en Martijn Redegeld, performance nutritionist bij wielerteam Jumbo-Visma deelden met de studenten hun ervaringen van werken als voedingskundige in de praktijk van de topsport. Beiden zijn voormalig student van de WUR die na afgestudeerd te zijn in de richting Voeding en Sport hun wetenschappelijk kennis mbt voeding in de topsport praktijk toepassen.

Hennes ging vooral in op de monitoring van lichaamssamenstelling bij voetballers, en de algemene aspecten van het bijbrengen van algemene voedingskennis aan voetballers. Daarnaast heeft hij in de praktijk ook te maken met voetballers die aan de Ramadan meedoen, hetgeen een speciale uitdaging is voor atleet, trainer en voedingskundige.

Martijn nam de studenten mee naar de verschillende fases in performance nutrition rondom een wieler wedstrijd. Hoe worden de profwielrenners ondersteund om voldoende kilocalorieën en koolhydraten te eten, en hoe organiseer je dat in de hectische praktijk van een koers. Ook het gebruik van (ergogene) supplementen werd toegelicht.

Voor de studenten een leuke en gewaardeerde afsluiting van het vak, waarbij ze de verschillende voedingskundige aspecten uit het vak herkende in de praktische begeleiding van top atleten.