NITRAATRIJKE GROENTEN ALS MIDDEL TEGEN HART- EN VAATZIEKTEN

Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente (200-250 gram per dag) kan zorgen voor een daling van de bloeddruk. Om die reden is het interessant om nitraatrijke groente te adviseren ter preventie van hart- en vaatziekten, om zo het gebruik van medicatie uit te stellen of mogelijk te vervangen. Dat blijkt uit het onderzoek van docent-onderzoeker Sports & Exercise Nutrition Cindy van der Avoort van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen) die vrijdag 8 april hierop promoveert aan de Radboud Universiteit.

Van een aantal diëten weten we dat zij veel groente bevatten. Zoals bij een vegetarisch, veganistisch of Mediterraan eetpatroon. Van deze diëten is ook bekend dat zij een positief effect kunnen hebben op ons hart- en vaatstelstel door de bloeddruk te verlagen. Er zijn verschillende stoffen in groente die hier mogelijk voor kunnen zorgen. Eén daarvan lijkt nitraat te zijn; een stof die een plant van nature uit de bodem haalt om te kunnen groeien en die wordt opgeslagen in de bladeren. Het zijn daarom vooral groene bladgroente (zoals spinazie, rucola, sla, en paksoi) die, naast rode bieten, veel nitraat bevatten.

In het verleden is al veel onderzoek gedaan met (geconcentreerd) bietensap, met name in relatie tot sportprestaties. Tot op heden is nog niet bekend of het eten van meer nitraatrijke groente kan zorgen voor een positief effect op onze gezondheid. “Daarom hebben we in dit proefschrift onderzoek gedaan naar het mogelijke effect hiervan. Ook waren we benieuwd of het eten van groente misschien wel effectiever zou zijn dan het drinken van geconcentreerd bietensap. En zo ja, of het wel haalbaar is om iedere dag voldoende nitraatrijke groente te eten, met de wetenschap dat de meeste Nederlanders de norm van dagelijks consumeren van minimaal 200 gram groente niet of nauwelijks halen”, aldus Cindy.

Uit de onderzoeken van haar proefschrift, dat zij deed vanuit Eat2Move, de innovatiehub voor voeding en bewegen, kan geconcludeerd worden dat het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente (200-250 gram per dag) kan zorgen voor een daling van de bloeddruk. Dit is goed zichtbaar bij gezonde mensen en bij diegene met een verhoogde bloeddruk. Het effect lijkt niet aanwezig te zijn bij mensen die lijden aan een ernstigere cardiovasculaire aandoening, in dit geval perifeer vaatlijden.

Om die reden is het interessant om nitraatrijke groente te adviseren ter preventie van cardiovasculaire ziekten, om zo het gebruik van medicatie uit te stellen of mogelijk te vervangen. Omdat de huidige groente inname van Nederlanders te laag is, vraagt het adviseren veel aandacht. Cindy: “Uit onze onderzoeken blijkt dat het spreiden van groente over de dag een goede strategie kan zijn. Nederlanders zijn namelijk gewend om alle groente te eten bij de warme maaltijd. Dit maakt het lastig om minimaal 200 gram groente te eten. Door groente ook aan het ontbijt, lunch en/of tussendoor toe te voegen, wordt dit vergemakkelijkt. Daarnaast blijkt ook dat het kan helpen om mensen te adviseren hoe zij groente kunnen verwerken in bestaande, bekende gerechten (zoals soep, pizza, sauzen, taart) en hoe zij deze kunnen meenemen onderweg.”

 

 

 

gepubliceerd op Nitraatrijke groenten als middel tegen hart- en vaatziekten (han.nl)