Onderzoek naar eiwitsupplement tegen spierschade en voor spierherstel bij 60 plussers

De afgelopen weken heeft, in kader van Eat2Move, het Radboudumc onderzoek verricht waarbij de effectiviteit van een eiwitsupplement is onderzocht op spierschade en spierherstel bij 60 plussers
Zo’n 50 deelnemers hebben deelgenomen en zij waren ingedeeld in drie groepen en consumeerden dagelijks, gedurende een periode van twee weken, het plantaardige erwt-eiwit, het dierlijke wei-eiwit of een placebo.

Voorafgaand en tijdens het gebruik van de eiwitten is de spierkracht en de lichaamssamenstelling van de deelnemers vijf keer bepaald en is er vijf keer bloed afgenomen. Tijdens de alternatieve vierdaagse week (19-23 juli) hebben de deelnemers één wandeling gemaakt van 20-30 km. Er wordt onderzocht of kortdurende eiwitsuppletie invloed heeft op de spierschade welke is geïnduceerd door deze fysieke inspanning, en het daaropvolgende spierherstel.

Daarnaast zijn er via meerdere vragenlijsten veel gegevens verzameld over de onderzoeksgroep ten aanzien van hun spierpijn klachten, de dagelijkse fysieke activiteiten en hoeveel eiwitten de deelnemers normaliter via voeding binnen krijgen.

De relevantie van het onderzoek komt voort uit het gegeven dat meer dan de helft van de ouderen onvoldoende eiwitten consumeren tijdens hun dagelijkse voedingspatroon. Voor het behoud van de spiermassa en een goede spierfunctie is de eiwitconsumptie essentieel. De meeste mensen consumeren eiwitten met name via dierlijke producten. Deze producten bevatten echter ook regelmatig verzadigde vetten, welke een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. De consumptie van plantaardige eiwitten hebben positieve gezondheidseffecten laten zien, kunnen goed worden benut door de spieren, en zijn daarnaast erg belangrijk in de verduurzaming en de transitie naar andere eiwitbronnen voor menselijke consumptie.