Onderzoek Vierdaagse naar voeding en beweging

Zijn gezonde bewegers ook gezonde eters? Hebben Vierdaagsewandelaars een tekort aan Vitamine D? Dit jaar staan voeding en bewegen centraal in de onderzoek rondom de Vierdaagse. Hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman, boegbeeld van Eat2Move, bracht daarvoor de onderzoeksteams van Radboudumc en Eat2Move samen.

Vierdaagse, Foto Hans Engbers / Shutterstock.com

Op 25 juni krijgen 10.000 wandelaars via de mail een uitnodiging om een vragenlijst over hun beweeg- en voedingspatroon in te vullen. Daarnaast analyseert het onderzoeksteam tijdens de Vierdaagse bij 1.000 wandelaars de bloedwaardes van een aantal belangrijke vitaminen en mineralen, waaronder vitamine D. Dit vitamine is onder andere belangrijk voor een goede botgezondheid en spierfunctie. Vitamine D staat momenteel sterk in de belangstelling omdat tekorten in de westerse wereld veel voorkomen. Studies suggereren dat meer dan de helft van de vijftigplussers een tekort heeft aan vitamine D.

Voldoende zon

Zo’n 70 to 90 procent van onze behoefte aan vitamine D maken we zelf aan onder invloed van UV-straling uit zonlicht. De gezondheidsraad adviseert dat iedereen dagelijks 15 tot 30 minuten in de zon is. Gemiddeld lopen Vierdaagsewandelaars 500 kilometer als voorbereiding op de Vierdaagse. Van hen mag dan ook aangenomen worden dat zij voldoende blootgesteld zijn aan zonlicht en dus gemiddeld een betere vitamine D status hebben. Uit het Vierdaagseonderzoek zal moeten blijken of dit inderdaad zo is.

Onderzoeksopzet

In 2011 is het Radboudumc gestart met een meerjarig vragenlijstenonderzoek naar de effecten van een actieve leefstijl op gezondheid, kwaliteit van leven, progressie van ziekten en ziektebeleving. Zo’n 10.000 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse worden jaarlijks gevraagd een online vragenlijst in te vullen over hun gezondheid en leefstijl. Dit jaar zullen de wandelaars uitgenodigd worden om ook een voedingsvragenlijst in te vullen. Deze voedingsvragenlijst is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit.

Micronutriënten

Bij de 1.000 wandelaars waarvan bloed wordt afgenomen, zal behalve naar vitamine D ook gekeken worden naar vitamine B12, foliumzuur, ijzer, hemoglobine en magnesium. ‘Deze micronutriënten zijn heel belangrijk, maar worden te vaak vergeten,’ aldus Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus van Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar de analyses worden uitgevoerd.

Brede samenwerking

Het Vierdaagseonderzoek is dit jaar een samenwerking tussen het Radboudumc, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. De testen worden mede mogelijk gemaakt door Siemens Healthcare. Eat2Move ondersteunt sporters en mensen met een zorgbehoefte met de best mogelijke voedingsadviezen.

Binnen Eat2Move is de samenwerking met het Vierdaagseonderzoek ingebed in Sprintproject 6. Dit project zet zich in om het recent geopende NutriProfiel®, ook toepasbaar te maken voor specifieke doelgroepen, zoals sporters. NutriProfiel® levert een persoonlijk voedingsadvies op basis van laboratoriumonderzoek en informatie over het voedingspatroon.

Foto: Hans Engbers, via Shutterstock

Bron: RadboudUMC

Radboudumc_700px_RGB