Onderzoekers Eat2Move ontmoeten NOC*NSF Team Voeding

NOC*NSF Team Voeding is samengesteld uit specialisten op het gebied van voedingsgerelateerde problematiek en vraagstukken binnen de (top)sport. Op 17 april vond een overleg plaats met de onderzoekers binnen Eat2Move. Een mooie gelegenheid om kennis en expertise uit te wisselen.

NOC*NSF gebouw

Kamiel Maase is eindverantwoordelijk voor het NOC*NSF Team Voeding en de schakel tussen Eat2Move en de Nederlandse topsportprogramma’s. Na een introductie van Kamiel, ging Marco Mensink dieper in op het Eat2Move-thema Voedingsstatus en gezondheidsprofiel, het onderzoek dat gedaan wordt en de input die daarvoor vanuit Team Voeding komt.

Marco Mensink: “NOC*NSF Team Voeding functioneert als de “ogen en oren” van Eat2Move. Als geen ander zijn de leden van dit team op de hoogte van voedingsgerelateerde problematiek en vraagstukken binnen de (top)sport. Zij dragen onder meer vragen en ideeën aan, doen voorstellen voor te meten indicatoren, implementeren nieuwe technieken en inzichten, rapporteren hoe nieuwe producten en diensten bevallen en leveren bijdragen aan het opstellen van factsheets om nieuwe kennis vlot en begrijpelijk te dissemineren. Binnen dit palet aan activiteiten ligt de nadruk op het direct begeleiden van (top)sporters op gebied van diëtetiek, gebaseerd op de meest recente inzichten en ontwikkelingen”

Levendige discussie

Voor promovendi Rieneke Terink en Pim Knuiman was deze middag een waardevol moment om de eerste plannen in hun onderzoeken te presenteren. Respectievelijk de onderzoeken “Micronutrient status and exercise stress markers to monitor training load  and performance in athletes” en “Optimal timing of nutrient intake to improve exercise recovery and adaptation in concurrent training.” Dit leverde een levendige discussie op met de aanwezigen. Input kwam er vanuit Team Voeding met praktijkrelevante vragen en aansluiting bij dagelijkse topsportbegeleiding. Voor Rieneke en Pim betekende dit veel nieuwe ideeën, energie en stimulans om het onderzoeksplan verder aan te scherpen.