Ontmoeting tussen wetenschappers en fitnessprofessionals

Van professionals in fitnesscentra verwacht men een vakkundig en effectief advies, ook op het gebied van (sport)voeding. De sportvoedingsconferentie ‘Evidence based handelen in de sportvoedingspraktijk’ bracht op 3 juli wetenschappers en (fitness)professionals uit de praktijk bijeen.

De sportvoedingsconferentie vond plaats op Papendal. De organisatie was in handen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Fit!vak. Verschillende sprekers belichtten de waarde van voedingsadvies in combinatie met beweegprogramma’s. Een viertal onderwerpen met een directe relatie tot Eat2Move wordt hieronder toegelicht. De overige presentaties – inspanningsprogramma’s tijdens afvallen, beïnvloeden van voedingsgedrag, urine en hydratatiestatus, rol van koolhydraten en eiwitten tijdens herstel – zijn na te lezen in het conferentieverslag.

Te weinig kennis van voeding

Floris Wardenaar, sportdiëtist, onderzoeker en HAN-docent, doet onderzoek naar het gebruik van sportvoedingssupplementen in Nederland. Hij verzorgde de presentatie ‘Gebruik van voedingssupplementen en sportvoedingsproducten’. Hij concludeert op basis van een in 2012 uitgevoerd onderzoek: ‘De typische supplementgebruiker is een man, jonger dan 35 jaar, die Floris Wardenaarmeer dan eens per week traint en lid is van een sportvereniging.’ Wardenaar ondervroeg ook de begeleiders van de sporters: ‘Hoewel 80% van de sportbegeleiders vindt dat het geven van voedingsadviezen tot zijn of haar taak behoort, beschikt slechts de helft van hen over voldoende kennis van voeding in relatie tot inspanning of sportprestaties’. Floris Wardenaar verricht een deel van zijn onderzoek als sprintproject binnen Eat2Move (E2Msprint2), daarnaast is hij themacoördinator ‘Voedingsadvies en monitoring’.

Meten is weten?

Jeanne de Vries (Wageningen University) verzorgde een presentatie over gestandaardiseerd meten van de voedingsinname van sporters. ‘Meten blijkt niet zonder meer weten’, zo betoogt ze: ‘Voor het verkrijgen van valide en reproduceerbare resultaten is een duidelijk onderzoeksprotocol een vereiste. En ook een praktisch draaiboek voor de uitvoering is onmisbaar’. Een instrument voor gestandaardiseerd meten van voedingsinname is Eetscore (E2Msprint 7 – Eetscore – digitalisering en praktijktests’, zie sprintprojecten en www.eetscore.nl)

Voor de sportpraktijk is het meten van de resultaten van voedingsadviezen interessant. Elke Naumann (HAN) verzorgde de workshop ‘Formuleren van meetbare voedingskundige doelstellingen’. Sportdietisten kunnen met behulp van een goed doordachte doelenlijst inzicht krijgen in de effectiviteit van hun adviezen. Ook haar onderzoek wordt deels uitgevoerd binnen Eat2Move, in het sprintproject ‘Effectmeting in de dietetiek’ (E2Msprint3)

‘Hapklare brokken’

Bron: @Fitvak

Bron: @Fitvak

Erik te Velthuis is chefkok van het topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal. ‘Mijn werk is de vertaling van voedingstheorie naar letterlijk hapklare brokken. In ons restaurant serveren we wetenschappelijk verantwoorde voeding, die lekker en herkenbaar is en op het juiste moment geserveerd wordt in de juiste portiegrootte.’ Te Velthuis organiseert workshops voor de bezoekers van zijn restaurant, waarbij de theorie wordt geïllustreerd met een proeverij. In het conferentieverslag geeft hij twee van zijn recepten prijs: quinoa-pannenkoek met spinazie en zalm en aardbeienkwark (pagina 29-30, conferentieverslag).

Heleen van der Wilt (HAN), betrokken bij de organisatie van de sportvoedingsconferentie, toonde zich na afloop van de conferentie heel tevreden: ‘Het was een zeer geslaagde dag! We kregen veel positieve en enthousiaste reacties van deelnemers en participanten. Bijzonder nuttig was de ontmoeting met een nieuwe doelgroep, de fitnessprofessionals. Deze contacten willen we vasthouden.’

Meer informatie