Praktijkonderzoekster Carlijn Lamers stelt zich voor

Begin maart is Carlijn Lamers begonnen aan haar nieuwe baan als praktijkonderzoeker binnen Eat2Move. Carlijn werkt vanuit de Gelderse Vallei en Wageningen University en zal zich vooral bezig houden met het effect van voeding en bewegen bij patiënten van de afdeling maag-darm-leverziekten.

Ik ben in oktober 2016 afgestudeerd als arts aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens mijn studie ben ik erachter gekomen dat mijn interesse bij de maag-darm-leverziekten (MDL) ligt. Na mijn afstuderen ben ik in Ziekenhuis Gelderse Vallei gaan werken bij de Interne Geneeskunde, waaronder de MDL. In maart 2018 heb ik de overstap gemaakt naar onderzoek doen waarbij ik ga kijken naar voeding en beweging bij mensen met chronische inflammatoire darmziekten (IBD). Naast dit onderzoek werk ik een dag per week als arts op de poli MDL van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Wat was jouw motivatie om voor dit onderzoek te kiezen?

Door mijn werk in Ziekenhuis Gelderse Vallei ben ik eigenlijk in dit onderzoek gerold. Vanwege mijn interesse in de MDL had ik extra veel contact met de MDL-artsen en zo kwam dit onderzoek op mijn pad. Voeding en beweging zijn twee onderwerpen die veel leven onder mensen met IBD. Velen zijn geïnteresseerd in aanpassingen in voeding of beweging die ervoor zorgen dat de ziekte rustig blijft of wordt. Er is echter nog veel onduidelijkheid over wat nou echt goed is. Ik wil graag mijn steentje bijdragen om mensen met IBD meer duidelijkheid te geven. Daarnaast zijn voeding en beweging tijdens de opleiding tot arts weinig aan bod gekomen dus dit is een mooie kans om mijzelf hierin te verdiepen en te ontwikkelen.

 Kun je iets meer over dit onderzoek vertellen?

Het doel van mijn onderzoek is om evidence-based adviezen cq richtlijnen te kunnen geven aan mensen met IBD op het gebied van voeding en beweging. Er wordt veel geschreven over voeding en beweging bij IBD, maar er is nog weinig bewijs over wat echt effectief is. Middels vragenlijsten en gecontroleerd onderzoek hopen we te ontdekken met welke voeding en beweging de klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbetert. Dit onderzoek is een samenwerking tussen de Wageningen Universiteit, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling fysiologie van het RadboudUMC. Ook hebben we goed contact met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland voor het werven van mensen met IBD.

Hoe kijk je, tot nu toe, aan tegen Eat2Move en de manier waarop onderzoek wordt gedaan?

Een mooie samenwerking waarbij expertise op diverse gebieden aanwezig is, waardoor verschillende aspecten makkelijk gecombineerd kunnen worden.

Welke ervaring neem je mee in het onderzoek dat je gaat doen?

Door mijn ervaring als arts, met mensen met IDB in de kliniek en nu op de polikliniek, heb ik aardig inzicht gekregen in het verloop van de ziekte en wat er leeft onder deze mensen. Twee aspecten die erg belangrijk zijn wanneer je onderzoek doet naar zulke dagelijkse dingen als voeding en bewegen.

Bedankt Carlijn, succes met je onderzoek!