Praktijkonderzoeker Cindy van der Avoort stelt zich voor

Begin maart is Cindy van der Avoort begonnen aan haar nieuwe baan als 4e praktijkonderzoeker binnen Eat2Move. Cindy werkt vanuit de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en zal zich vooral bezig houden met het effect van trainings- en voedingsinterventies op gezondheid en sportprestatie. In een interview vertelt Cindy wat haar achtergrond is en haar ervaring die ze meeneemt in dit onderzoek.

Cindy van der Avoort is in 2012 afgestudeerd als diëtiste aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tijdens deze studie heeft ze zich voornamelijk gericht op voeding in relatie tot beweging. Naast de opleiding tot diëtiste heeft ze in 2014 haar masterdiploma Nutrition and Health behaald bij Wageningen University en deed ze onderzoek naar vitamine D status bij atleten. Na het behalen van haar master, is ze als docent aan de slag gegaan bij het kennisteam Sport and Exercise Nutrition bij de afdeling HAN Sport en Bewegen.

In haar vrije tijd is ze fanatiek hardloopster en in 2012 is ze gestart met het begeleiden van sporters in haar eigen praktijk.

Wat was voor jou de motivatie om te solliciteren op dit onderzoek?

Eat2move staat voor mij als een project waar beweging en voeding samen worden gEgmond Cindyebracht. Dit is precies waar mijn passie ligt, waar ik me graag meer in wil verdiepen en mezelf in wil ontwikkelen als expert. Deze onderzoeksplek sprak me daarnaast erg aan omdat de vertaling naar de praktijk centraal staat. In deze vier jaar wil ik namelijk graag nieuwe inzichten verkrijgen in de wijze waarop we mensen adviseren hun prestatie en/of gezondheid te verbeteren op het vlak van training en voeding.

Kun je wat meer vertellen over het onderzoek dat je gaat doen?

Het doel van mijn onderzoek is het bekijken van het effect van trainings- en voedingsinterventies op zowel gezondheid als sportprestatie. We werken vanuit de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen o.a. samen met de Universiteit van Maastricht.  Op dit moment hebben we interesse in het effect van nitraat op gezondheid en sportprestaties. Een vraag die we bijvoorbeeld willen beantwoorden is; op welke wijze dienen we mensen advies te geven om de inname van nitraat rijke groenten te stimuleren om zo gezondheid en/of prestatie effecten te bereiken. Zou iemand die bijvoorbeeld geen bietensap lust, toch het zelfde voordelig effect kunnen bereiken?

Hoe kijk je, tot nu toe, aan tegen Eat2Move en de manier waarop onderzoek wordt gedaan?

Eat2Move brengt oCindy van der Avoort_JanLindersnderzoek en professionals  op het gebied van voeding en beweging dichter bij elkaar. Een mooi initiatief, waar ik erg graag een steentje aan wil bijdragen!

Welke ervaring neem je mee in het onderzoek dat je gaat doen?

Door mijn ervaringen in de sportpraktijk en onderwijs ben ik op de hoogte van wat er speelt; welke vraagstukken spelen in de praktijk. Daarnaast ben ik in staat om me te verplaatsen in de sporter.

Cindy, heel veel succes met je praktijkonderzoek!