Publicatie over botgezondheid van profwielrenners

Het blijkt dat profwielrenners vaak broze botten hebben. Hierdoor lopen profwielrenners mogelijk een verhoogd risico op botbreuken tijdens of ná hun wielercarrière. Hoewel behandeling van broze botten bij wielrenners logisch lijkt, moeten de voor- en nadelen van een dergelijke behandeling voor de gezondheid en prestatie nog worden vastgesteld.

Recentelijk schreven onderzoekers Luuk Hilkens en Jan-Willem van Dijk van HAN University of Applied Sciences, samen met experts van o.a. de KNWU, Team Jumbo Visma, en Universiteit Maastricht, over de oorzaak en gevolgen van verminderde botgezondheid bij profwielrenners. Hierbij deelden zij ook hun visie ten aanzien van de behandeling van botgezondheid bij deze atleten.

Het ‘viewpoint’ artikel is gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology. De hoofdpunten uit het artikel zijn samengevat in de infographic. Nadat het viewpoint artikel door andere internationale experts en onderzoekers werd becommentarieerd, mochten de Nederlandse onderzoekers nog het ‘laatste woord’ schrijven over dit onderwerp.

De komende jaren zullen onderzoekers van HAN University of Applied Sciences de botgezondheid van profwielrenners nog verder in kaart brengen. Zo wordt momenteel ook de botgezondheid van vrouwelijke profwielrenners en van jonge talentvolle wielrenners onderzocht. Daarnaast wordt getest welke bewegings- en voedingsstrategieën de botgezondheid van wielrenners kunnen verbeteren.

Meer informatie over dit onderwerp: luuk.hilkens@han.nl of janwillem.vandijk@han.nl