Resultaten Estafette onderzoek 355: Plantaardige eiwitten en spierherstel

In dit Estafette onderzoek is gekeken naar de effecten van plantaardig/dierlijk eiwit op spierpijn en spierherstel na een inspanning. Lees hier de samenvatting met de belangrijkste resultaten.

Veroudering gaat samen met een verhoogde afbraak van spiermassa en spierkracht, ook wel bekend als sarcopenie. Sarcopenie zorgt voor kwetsbaarheid van ouderen en dit is, gezien de vergrijzing, een belangrijk thema. Om sarcopenie te voorkomen is het belangrijk om voldoende eiwitten te consumeren. Tegenwoordig zijn er steeds meer plantaardige alternatieven voor dierlijk eiwit. Tijdens de zomer van 2021 heeft de afdeling fysiologie van het Radboudumc, in samenwerking met Eat2Move en New-Care, een onderzoek gedaan naar het effect van erwteneiwit op spierschade bij 60+’ers. Deelnemers aan het onderzoek hebben in totaal 13 dagen lang 2 x per dag een erwteneiwit supplement, whey eiwit of placebo geconsumeerd en na 10 dagen hebben zij een wandeling tussen de 20-30km gemaakt. Vervolgens hebben de onderzoekers de spierschademakers in het bloed bepaald en deze geanalyseerd. Uit de resultaten blijkt dat whey eiwit, maar niet erwteneiwit of placebo, zorgt voor een significant minder hoge creatinine kinase (CK) piek 24 uur na de wandeling. Dit betekent dat whey eiwit spierschade lijkt te voorkomen. Er werd geen verschil gevonden in spierpijn en spierkracht. Het verschil in CK tussen de verschillende interventiegroepen kan mogelijk worden verklaard door de aminozuursamenstelling van erwteneiwit ten opzichte van whey eiwit. Het artikel over dit onderzoek is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.

Klik hier voor het hele artikel