Sportinnovator Event XL

Op 11 december vond in het Cars jeans Stadion in Den Haag het Sportinnovator Event XL plaats. Het is dé landelijke ontmoetingsplek voor vertegenwoordigers vanuit wetenschap, overheid, sport en bedrijfsleven op het gebied van innovatie in de sport.

Na de opening door dagvoorzitter Tom van ’t Hek en Harry van Dorenmalen, voorzitter van Topteam Sport, gaf Naud van Alem van RevelX in zijn plenaire presentatie een aantal tips voor het laten groeien van start-up ideeën. Een belangrijke boodschap was om een innovatief product al op de markt te brengen voordat het helemaal af is en voortdurend te experimenteren en evalueren op welke manier het doorontwikkeld kan worden.

Twee showcases maakten ook deel uit van het plenaire programma. In de eerste showcase vertelden Inge Stoter, manager van Innovatielab Thialf, en Alexander Bloemers, CEO van de Imbema Groep, over het succes van hun samenwerking tussen sport en bedrijfsleven. Een belangrijke boodschap was dat je het meeste rendement uit de samenwerking kunt halen als je niets voor elkaar verborgen houdt. De tweede showcase ging over het project Gouden Standaard, waarin de KNVB, het Sport Data Center en Sportinnovator samenwerken. Aan de hand van data die verzameld is bij het vrouwen voetbal werd uiteengezet hoe de inzet van data de sport verder kan brengen.

Naast het plenaire programma vonden er ook parallelsessies plaats. Vanwege afwezigheid van enkele sprekers in verband met hevige sneeuwval was het aantal parallelsessies teruggebracht van drie naar twee, maar er waren nog genoeg interessante presentaties op het gebied van  voeding, datascience en vitaliteit. Tijdens de eerste parallelsessie gaven Jeroen Wouters en Cindy van der Avoort een presentatie over de mogelijkheden van diverse voedingsapps. Deelnemers aan deze sessie hadden van tevoren de opdracht gekregen om hun voedingsinname bij te houden gedurende drie dagen. Dit bleek in de praktijk nog best lastig te zijn. Er werden goede  ideeën gegeven om voedingsapps verder te ontwikkelen, met name op het gebied van terugkoppeling en advies op basis van de ingevoerde gegevens. In de tweede parallelsessie gaven Marco Mensink en Jeroen Wouters een presentatie over het monitoren van belastbaarheid en voedingsstatus in de (top)sport. Nadat de sprekers wat informatie hadden gegeven over dit onderwerp werd er aan de hand van stellingen verder gediscussieerd.

Tussen de diverse sessies door waren er veel mogelijkheden om te netwerken en ook werd de Nationale Sportinnovator Prijs uitgereikt. Het was een erg inspirerende dag!