Sprint 5 onderweg naar Rio

Nu de Olympische Spelen steeds dichterbij komen, draaien alle motoren bij de begeleidende teams op volle kracht. In dit nieuwsbericht staan we stil bij het Team Voeding van NOC*NSF.

Team Voeding

Dit team bestaat uit 10 sportdiëtisten en sportvoedingskundigen met ieder zijn of haar eigen specialisaties. In de voorbereiding op Rio zijn zij onder andere actief in de volgende s
porten: Atletiek, Zwemmen, Roeien, Hockey, Handbal, Hippische Sport en BMX.

Enkele gezamenlijke projecten die in de afgelopen periode gerealiseerd zijn:

  • Whey en Caseïn herstelpoeders zijn ontwikkeld in samenwerking met Friesland Cwhey and caseinampina. Deze worden de Olympische Sporters op weg naar Rio aangeboden.
  • Friesland Campina levert ook, na overleg met Team Voeding, eiwit verrijkte yoghurt en kwark in het Olympisch dorp.
  • De ‘Rekoffery’ is ontwikkeld, dit is een grekofferyrote koelbox op wielen waarin de sporters hun (herstel)voeding kunnen bewaren. De koelbox  is makkelijk mee te nemen door de sporter of coach/begeleider naar zowel trainings- als wedstrijdlocaties.

 

shake-beker

  • De meeste geschikte shake-beker is uitgebreid onderzocht. Team Voeding heeft gekozen voor 2 soorten. Één klein model shake-beker die gemakkelijk in de ‘Rekoffery’ past en een zeer uitgebreide shake-beker met twee aparte bakjes (die erop en eraf kunnen) voor het meenemen van poeders of
    supplementen. Gevolg hiervan is dat het voor de sporters makkelijker wordt om de voedingsadviezen van het Team uit te voeren.

Nieuwe uitdagingen

  •  Inventariseren van de mogelijkheden voor een herstelreep met whey-poeder.
  •  Ontwikkelen van een suppletie App, hierin kunnen de atleten zien hoe ze wat en wanneer  dienen te gebruiken, inclusief feedback op eventuele goede en/of negatieve  ervaringen(bijwerkingen).