De inclusie van deelnemers voor het Eat2Run onderzoek is gesloten en daarom starten de onderzoekers met het analyseren van de gegevens uit de vragenlijsten. Sinds juli 2021 hebben maar liefst 2118 deelnemers uit Nederland en België deelgenomen aan de Eat2Run studie. Hardlopers die minimaal 1x per week hardlopen en 18 jaar of ouder zijn vulden voor dit onderzoek vragenlijsten over voedingsinname (Food Frequency Questionnaire, FFQ), hardloopgewoontes en aanwezigheid van pees- of buikklachten in. In het najaar worden de eerste resultaten verwacht.
Waarom dit onderzoek?
Hardlopen is goed voor de gezondheid, maar helaas kan hardlopen ook leiden tot blessures en andere medische problemen, waaronder peesblessures en buikklachten. Voedingsfactoren kunnen een rol spelen bij deze problemen, maar daarover bestaat nog veel onduidelijkheid. In het Eat2Run wordt onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij de ontwikkeling, de behandeling, en het voorkómen van peesblessures en buikklachten. De kennis uit dit onderzoek kan Sports Valley gebruiken in de zorg voor zowel breedtesporters als topsporters.
Voedingsadvies voor deelnemers
Alle deelnemers ontvingen een terugkoppeling over hun persoonlijke voedingsinname en een algemeen voedingsadvies. Onder de deelnemers die het onderzoek volledig hebben afgerond zijn ook nog 12 prijzen verloot, zoals hardloophorloges en hardlooprugzakken.
Samenwerking
Ziekenhuis Gelderse Vallei (Sports Valley) en Wageningen Universiteit voeren dit onderzoek samen uit binnen Eat2Move