Start werving deelnemers onderzoek: Nitraat: Groenten als bron

Cindy van der Avoort, Eat2Move praktijkonderzoeker, wil onderzoeken of de inname van nitraat uit verschillende soorten groenten hetzelfde positieve effect kan bereiken als bietensap alleen. Het project vindt plaats bij de afdeling bewegingswetenschappen van Maastricht University, maar Cindy is als promovendus via Eat2Move verbonden met Wageningen University, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en RaboudUMC.

Achtergrond
Uit eerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat de inname van nitraat (bijvoorbeeld als bietensap) kan leiden tot  gezondheids- en prestatie-effecten. Het drinken van bietensap zorgt voor een lager zuurstofverbruik en een lagere hartslag bij dezelfde inspanning dan zonder het drinken van bietensap. Veel recreatieve en topsporters gebruiken daarom nu al bietensap.

Doel van het onderzoek
In dit onderzoek willen we gaan bekijken of deze hoeveelheid nitraat over een langere periode ook te consumeren is in de vorm van groenten (o.a. rucola, bieten, spinazie en pak soi). En of dit dezelfde positieve effecten oplevert. Het doel is om uiteindelijk een praktisch advies aan sporters te kunnen geven over hoe ze met groenten hun nitraat inname kunnen verhogen en daarmee hun gezondheid en sportprestatie  verbeteren.

Wat houdt het onderzoek in?
Eerst zal er een voormeting plaatsvinden (van 1 uur) waarin bepaald zal worden of je mee kunt doen aan de studie. Indien je deel kunt nemen aan de studie zal je gevraagd worden om 10 keer in de middag de Universiteit in Maastricht te bezoeken voor de meetdagen, verspreid over 3 weken. Tijdens de studie ontvang je zowel geconcentreerde rode bietensap als groenten. Je zult één week een flesje geconcentreerde bietensap (70 ml) tijdens de lunch gebruiken. De andere week wordt je geadviseerd om tijdens de lunch een recept te bereiden met de verse groenten die je van ons ontvangt. Tijdens de meetdagen worden er een aantal bloed- en speekselmonsters genomen en zal je bloeddruk gemeten worden.bieten

Waarom mee doen?
Je krijgt verse groenten (incl. recepten: getest in het topsportrestaurant van Papendal)
Je draagt bij aan kennis over (sport)voeding.
Je ontvangt € 150,00 en daarbij reiskostenvergoeding na afronding van het onderzoek.
Op verzoek ontvang je persoonlijke gegevens m.b.t. je voedingsinname, bloedparameters en bloeddruk.

Wie kan er deelnemen?
gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar
gezond BMI (18-30 kg/m2)
sporten op recreatief of op wedstrijdniveau sporten (minimaal 2 uur per week)
Voor meer informatie/aanmelden kunt je contact opnemen met Cindy van der Avoort, tel: 0655240771 of via email: c.vannderavoort@maastrichtuniversity.nl