Update sprintproject Nitraatsuppletie en spierfunctie

Het sprintproject ‘Nitraatsuppletie en spierfunctie’ is afgerond. Inmiddels zijn de resultaten verwerkt en de eerste conclusies getrokken.

De suppletie van nitraat, bijvoorbeeld in de vorm van rode bietensap, staat sterk in de belangstelling bij sporters. Dit vanwege de gunstige effecten van nitraat op de doorbloeding van de spieren en de positieve effecten op duurprestaties. Naast het verbeteren van de duurprestatie, zijn er ook aanwezingen dat de suppletie van nitraat effectief zou kunnen zijn voor het verbetren van de prestatie bij sprint- en krachtsporten.

Het doel van het Eat2Move sprintproject ‘Nitraatsuppletie en spierfunctie” (Eat2Move Sprint11) was om het effect van nitraatrijk rode bietensap op spierkracht en spieruithoudingsvermogen vast te stellen. Bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werden 15 mannelijke sporters onderworpen aan een testbatterij van krachttesten, nadat zij gedurende 6 dagen een bietensapsupplement of placebo hadden gebruikt. Uit de bloedanalyses bleek dat de nitraatsuppletie leidt tot een effectieve opname en omzetting van nitraat in het bloed. Desondanks werd er geen verbetering van de maximale kracht, krachtuithoudingsvermogen of sprongkracht waargenomen. Wel werd een kleine verbetering van de maximale kracht van de hamstrings gezien. Het moet nog blijken of deze laatste bevinding ook daadwerkelijk praktisch relevant is voor sporten waarbij de kracht van de hamstrings een belangrijke rol speelt. De resultaten van dit onderzoek werden gepresenteerd tijdens het European College of Sport Science congres in Dublin in juli 2018.