Vierdaagse ideaal voor voedingsonderzoek Eat2Move

Prof. Maria Hopman bestudeert al jaren de hoe belastend het wandelen van de Vierdaagse is. Via haar rol in het project Eat2move zal de rol van voeding ook in het vierdaagse onderzoek worden meegenomen.

Vierdaagse, Foto Hans Engbers / Shutterstock.com

Of deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse sneller herstellen na hun zware inspanning als ze gebalanceerde voeding tot zich nemen? “Het lijkt me interessant om dat te gaan onderzoeken”, zegt Maria Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologie aan Radboud UMC en Wageningen University.

Hopman is verbonden aan Eat2Move om de invloed van voeding op fysieke inspanning te bestuderen. Wetenschappelijke kennis wordt vertaald naar de praktijk. Dat gebeurt in de zorg en in de sport. Vierdaagselopers zijn voor Eat2Move interessante proefpersonen, meent Hopman. “Want er zijn heel veel mensen die op één dag 30, 40 of 50 kilometer kunnen lopen, maar als je vier dagen achter elkaar zulke afstanden moet afleggen, dan is het heel belangrijk dat je snel herstelt. Het lijkt mij heel interessant te onderzoeken wat de invloed is van voeding op dat herstelproces.”

Hopman bestudeert al jaren hoe belastend het wandelen van de Vierdaagse is. Dit jaar meten Hopman en haar collega’s bijvoorbeeld hoe deelnemers met hartfalen de fysieke inspanningen doorstaan. Tijdens eerdere edities werden onder andere tachtig-plussers en diabetici gevolgd.

Website Vierdaagse Onderzoek

4daagse_logo