Vierdaagse onderzoeken

Dit jaar bekijkt het vierdaagseonderzoeksteam onder leiding van inspanningsfysioloog prof. Maria Hopman of de inname van een zuiveldrankje bij oudere Vierdaagse lopers voldoende eiwitten levert of spierafbraak tegen te gaan.

Volgende week start de Nijmeegse Vierdaagse weer en zo ook de Vierdaagse onderzoeken waaraan we als Eat2Move onze bijdrage leveren.

 

Het persbericht dat op 5 juli is verschenen vertelt het volgende over het onderzoek:

Veroudering leidt tot verlies van spiermassa en spierkracht, en daardoor nemen ook lichamelijke functies af. Zo kunnen ouderen moeite krijgen met opstaan uit een stoel, of traplopen. Spiermassa is terug te krijgen door voldoende te bewegen, mits er genoeg eiwitten in het lichaam aanwezig zijn voor de aanmaak van spierweefsel. Veel ouderen krijgen te weinig eiwitten binnen uit voeding. Het Radboudumc gaat daarom onderzoeken of extra eiwitinname in de vorm van een zuiveldrankje de spiermassa, spierkracht en het fysiek functioneren van ouderen die veel bewegen nog verder kan verbeteren. Hoogleraar Inspanningsfysiologie Maria Hopman: “We bekijken of een zuiveldrankje ook bij vitale actieve mensen het proces van spierverlies door veroudering terug kan dringen.”

 

Voor het hele persbericht, klik hier