Voeding en bewegen essentieel voor herstel

Meer aandacht voor voeding en bewegen draagt bij aan het welzijn van de patiënt en maakt de gezondheidszorg goedkoper. Dat zei prof. dr. Ben Witteman tijdens zijn inaugurele rede aan Wageningen Universiteit, 21 mei jl. In Eat2Move focust Witteman zich op het belang van voeding en bewegen voor herstel na ziekte of na operatie.

Witteman, boegbeeld van de Alliantie Voeding, werkt sinds eind 2013 parttime als buitengewoon hoogleraar Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg aan de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Als maag-, darm-, leverarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei past hij nieuw ontwikkelde kennis direct weer toe in de praktijk.

In zijn leerstoel richt hij zich op darmgezondheid. ‘De darmen hebben een douanefunctie voor het lichaam: daar is interactie tussen de buitenwereld en het lichaam.’ aldus Witteman. ‘Meer aandacht voor voeding en bewegen bij chronische aandoeningen en rond operaties is essentieel voor herstel en levert gezondheidswinst. Door wetenschappelijk onderbouwde voedingsadviezen te implementeren kan voeding worden verankerd in de zorg.’ De leerstoel wordt gefinancierd door Ziekenhuis Gelderse Vallei en Stichting Alliantie Voeding Gelderse Vallei. Ter gelegenheid van de inauguratie maakte Wageningen UR een film over prof. dr. Witteman en zijn leerstoel.

In Eat2Move focust Witteman zich op het belang van voeding en bewegen voor herstel na ziekte of na operatie. Hij is betrokken bij het promotieonderzoek van Margot de Regt, dat zich richt op het optimaliseren van het herstel van patiënten.  In een interview met de Wageningen UR vertelt hij: ‘Op een operatie moeten patiënten zich voorbereiden, omdat een operatie dezelfde stress geeft als topsport. Patiënten zouden dus net als topsporters training en voeding moeten aanpassen op het doel, in hun geval de operatie. Als zorgverleners moeten we de patiënt helpen die actieve rol bij ziekte en herstel vorm te geven. Daarbij is goede samenwerking tussen huisarts, specialist en andere zorgverleners rond de patiënt binnen en buiten het ziekenhuis onmisbaar.’ Witteman geeft ondervoeding als voorbeeld. ’Dat heeft een ongunstig effect op ziektebeloop en herstel. Door het tijdig signaleren van voedingsproblemen bij chronische patiënten voor en na een operatie, en die zo nodig te behandelen, kun je grotere problemen voorkomen.’

Meer informatie: