Voedingspanel Papendal proeft insectenpasta’s

Donderdag 8 maart 2018, einde middag. Twaalf topsporters uit verschillende sporten verzamelen zich in het lab op Papendal. Van de twee trainingen eerder die dag hebben ze trek gekregen, een goed moment om deel te nemen aan het Voedingspanel Papendal, waar ze innovaties op het gebied van sportvoeding mogen proeven en beoordelen. De atleten, judoka’s en volleybalsters zijn er klaar voor.

In de ruimte ernaast bereidt één van de Papendal koks de gerechten voor. Vandaag proeven de topsporters vijf verschillende pasta’s. Eén gewone pasta, één speltpasta, één kamut pasta en twee soorten insectenpasta. Alle topsporters proeven alle pasta’s in willekeurige volgorde en zonder dat ze weten wat voor soort pasta het is. Doel is om te kijken hoe de insectenpasta wordt ontvangen door de topsporters.

De insectenpasta is geleverd door JIMINI’s. Tijdens één van de Eat2Move loketdagen op Papendal heeft JIMINI’s hun producten geïntroduceerd aan de chefkok van het Topsportrestaurant Erik te Velthuis en programma-expert voedingsinnovatie Jeroen Wouters. Pasta verrijkt met insectenmeel van de buffaloworm waardoor het ongeveer 18% natuurlijke eiwitten bevat, meer dan reguliere pasta (rond de 10%). En eiwitten zijn goed voor na het trainen, dat weten de topsporters op Papendal maar al te goed.

De bakjes met pasta worden één voor één voor de topsporters neergezet. Ze vullen per pastagerecht een vragenlijst in over bijvoorbeeld de smaak, geur, kleur en structuur van de pasta. Een snelle blik op alle ingevulde formulieren laat zien dat de insectenpasta sensorisch gezien heel goed ontvangen wordt.

Aan het einde van de proefsessie wordt nog een discussie op gang gebracht. Wat vinden de topsporters eigenlijk van het gebruik van insecten in producten? Ze vinden het idee dat ze pasta met insecten eten wel wat gek. Maar de smaak is goed, het product is duurzaam en de aanwezigen waarderen insecten als alternatieve eiwitbron. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten, wat de topsporters betreft mag een portie pasta nog meer eiwitten bevatten en ze zien graag de prijs wat zakken.