Volleyballer moet leren drinken tijdens training

In de volleybalsport kan goede voeding de prestaties tijdens wedstrijd en training verhogen. Vooral voldoende drinken is belangrijk. Op basis van haar ervaringen in de workshop Volleybal, Voeding en Herstel komt sportdiëtist Carlien Harms met “5 gouden voedingstips voor volleyballers”.

Ervaren amateur-volleybaltrainers kwamen op 28 september naar Apeldoorn voor de workshop Volleybal, Voeding en Herstel. Eat2Move organiseerde deze workshop samen met Nevobo tijdens het EK Volleybal voor dames. Op het terrein van voeding stelden de trainers veel praktische en basale vragen. Workshopleider en sportdietist Carlien Harms besloot daarom de 5 gouden voedingstips voor volleyballers op te stellen. Eat2Move deelt de kennis met Nevobo.

Herstel is basis voor goede prestatie

“Herstellen na inspanning is cruciaal voor sportprestaties”. Aan het woord is Joris Hermans van het Instituut Sport en Bewegen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij verzorgde een introductie op de workshop in Apeldoorn. “In het drukke trainingsprogramma van topatleten geldt: de sporter die het best herstelt, wint de wedstrijd”. In team- en spelsporten is belangrijk een goede inschatting te maken van de geleverde inspanning. Deze varieert per wedstrijd of training.

Goede sportvoeding: vocht, energie en eiwit

Volleyballers en hun begeleiders hebben doorgaans (te) weinig aandacht voor voeding. Carlien Harms komt met duidelijke adviezen, waarvoor achtergrondkennis niet vereist is. Het allerbelangrijkst is het aanvullen van vocht, dat tijdens de training in de vorm van transpiratie verdwijnt. Een energierijke maaltijd vóór de training en een eiwitrijk tussendoortje erna, zal prestatie en herstel bevorderen.  De vijf tips in het kort:

  1. Zorg voor een goede vochtbalans
  2. Voorkom dehydratie: train het drinken
  3. Zorg voor voldoende energie
  4. Eiwit bevordert herstel
  5. Aandacht voor de basisvoeding

Weegschaal, hoofdpijn en kleur van urine

Carlien heeft vooral praktische adviezen voor de trainers: “Maak de sporters bewust van hun eigen drink- en eetgewoonten. Hoofdpijn na de training en een donker gekleurde urine zijn tekenen van vochttekort. Breng eens een weegschaal mee naar de training om het gewichtsverlies door transpiratie te meten. Bouw vaste drinkmomenten in, en meet hoeveel er gedronken wordt.” Ter compensatie van het verloren vocht is een isotone dorstlesser het best. Deze drank met eenzelfde concentratie opgeloste stoffen als het lichaamsvocht, wordt het snelst door het lichaam opgenomen. “Omdat sporters na de training snel veel moeten drinken, is het ook belangrijk dat het drinken lekker is”, stelt de sportdiëtist tot besluit.

Ervaring met topsport

Carlien Harms was in het verleden zelf topsporter (athletiek), doet ook nu nog aan wedstrijdsport en werkt in een praktijk voor (sport)voedingsadvies. Daarnaast staat ze, met het Team Voeding van NOC*NSF, de Nederlandse olympische ploeg bij in hun voorbereiding op Rio 2016. Uit ervaring weet ze dat veel (amateur)sporters op zoek zijn naar specifiek advies over voeding. Ze schreef vier praktisch boeken met tips en recepten voor intensief trainende sporters.

Meer informatie