Wat is de rol van eiwit in het versnellen van het herstel van spierschade?

Eiwitinname in combinatie met fysieke inspanning is belangrijk voor een toename in spiermassa en spierkracht. Het is echter minder duidelijk of eiwit ook het korte termijn herstel van de spier, binnen enkele uren of dagen, versnelt. NIZO food research, FrieslandCampina en het expertiseteam Sports & Exercise Nutrition van HAN Sport & Bewegen gaat onderzoeken of een eiwitsupplement het herstel van spierfunctie na zware fysieke inspanning versnelt.

Spierschade ontstaat na zware fysieke inspanning en dan vooral inspanning met een grote excentrische component. Bij excentrische inspanning levert een spier kracht terwijl deze verlengt. Een voorbeeld van activiteit met een duidelijke excentrische belasting is bergafwaarts hardlopen bij bijvoorbeeld trailrunning. De spierschade die ontstaat bij dit type inspanning gaat gepaard met spierpijn en een tijdelijke afname in spierfunctie. Een snel herstel van spierfunctie is belangrijk voor sporters die meerdere malen per week of zelfs meerdere malen per dag trainen. De kwaliteit van elke trainingssessie moet elke keer optimaal zijn voor maximale progressie op lange termijn. Ook atleten die meerdere wedstrijden per dag hebben, bijvoorbeeld tijdens een schaats- of judotoernooi, kunnen baat hebben bij een sneller herstel na een eerdere inspanning. Echter, onderzoek naar het effect van eiwit op herstel van spierschade levert tegenstrijdige resultaten. Het onderzoek dat wel een duidelijk positief effect laat zien is vaak van mindere kwaliteit.

Om betere aanbevelingen aan atleten te kunnen geven gaat dit consortium verder onderzoek doen naar de rol van eiwit bij herstel van spierschade. Voor dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd onder de vlag van Eat2Move, worden 40 gezonde jonge (18-35 jaar) mannen geworven. De totale onderzoeksperiode duurt 9 dagen, waarbij er dagelijks een eiwitsupplement of supplement zonder eiwit (placebo) moet worden ingenomen. Op de 5e dag van de onderzoeksperiode wordt een intensieve inspanning uitgevoerd. Meteen na deze inspanning en op de dagen daarna wordt het herstel van de spierfunctie gemeten door middel van fysieke testen, vragenlijsten en bloedafnames.

De metingen bij proefpersonen worden uitgevoerd in de periode maart t/m augustus van dit jaar. Daarna zullen de analyses in bloed worden gedaan en alle resultaten worden verwerkt en gerapporteerd.

Mannen die interesse hebben in deelname kunnen zich melden bij een van de onderzoekers: Luuk Hilkens of Jolien de Bock (jolien.debock@han.nl | 06 55434311).