Werving proefpersonen voor STEP-onderzoek gestart

In april start het STEP-onderzoek van Eat2Move. Margot de Regt, Eat2move praktijkonderzoeker, werft nu proefpersonen voor de studie. ‘We onderzoeken of een korte periode van training in combinatie met eiwitsupplementen, de spierfunctie en conditie verbetert bij ongetrainde 55-plussers. Later willen we dit ook testen bij patiënten voorafgaand aan een operatie.’ legt Margot uit. Margot werkt in Ziekenhuis Gelderse Vallei en is als externe promovendus verbonden aan Wageningen UR .

‘Uit eerder onderzoek weten we dat tenminste 12 weken training, in combinatie met eiwitsupplementen, de spierfunctie verbetert’ begint Margot. ‘Een goede spierfunctie en conditie hebben positieve invloed op het herstel van een patiënt na een operatie. Vaak is de tijd om hieraan te werken vóór de operatie beperkt. Met de STEP- studie onderzoeken we de mogelijkheden om in een korte periode de spierfunctie en conditie te verbeteren. De studie duurt 4 weken, maar we zullen ook na 2 weken alle metingen doen.’

‘We zoeken 18 gezonde, maar ongetrainde 55-plussers’ gaat Margot verder. ‘Dit doen we via de database van Wageningen Universiteit. De resultaten van dit onderzoek nemen we mee in vervolgonderzoek bij patiënten die een operatie moeten ondergaan.’ Margot denkt de hele zomer nodig te hebben om alle mensen te onderzoeken.

‘Deelnemers nemen gedurende vier weken dagelijks een eiwitdrankje na het ontbijt en na de lunch. Friesland Campina, één van de projectpartners in Eat2Move, levert deze eiwitdrankjes. Daarnaast krijgen ze twee keer per week training van een fysiotherapeut in het ziekenhuis. Ook krijgen deelnemers advies mee voor thuis. We stimuleren daarmee elke deelnemer om de Beweegnorm te halen, bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen. Bij alle deelnemers meten we spierkracht en spiermassa. De focus ligt hierbij op de beenspieren, omdat deze belangrijk zijn voor het dagelijks functioneren. De metingen worden gedaan op de Biodex en de 3T MRI die in Ziekenhuis Gelderse Vallei staan.’

Logo Step Studie
Het STEP-onderzoek is onderdeel van Eat2Move, een initiatief van Alliantie Voeding. Eat2Move richt zich op optimale voeding voor de bevordering van prestatie en herstel in (top)sport en zorg. Nieuwe kennis leidt direct tot innovatieve trajecten met bedrijven voor de ontwikkeling van diensten en producten.