Ontwikkeling Burger van vlees en champignons

Eat2Move Estafetteproject 218 | 1 okt 2018 – 1 juni 2019

 

 

 

 

 

 

 

Thema: Innovaties in voeding

Doel

Het doel van dit project is om een smaakvolle burger te ontwikkelen die voor een deel uit (rund)vlees bestaat en voor een deel uit vitamine D-verrijkte champignons. Hiermee kan een smakelijk product ontwikkeld worden dat een voldoende hoeveelheid eiwitten biedt en ook bijdraagt aan de beoogde Vitamine D-consumptie.


Projectomschrijving

In de wintermaanden blijkt de zon in ons land te zwak om voldoende vitamine-D-aanmaak mogelijk te maken. Daarnaast komen wij Nederlanders vaak te weinig buiten om voldoende natuurlijke vitamine D in onze huid aan te maken. Vanuit deze gedachte heeft Scelta Mushrooms een nieuwe champignon ontwikkeld die door UV-licht is bestraald om de geteelde champignons te verrijken met vitamine D.

Daarnaast is er over de jaren heen een verhoogde interesse ontstaan voor vlees-vervangende producten. Supermarkten bieden steeds meer opties voor vegetarische producten, waaronder ook vegetarische varianten op de klassieke Amerikaanse hamburger. Om de vlees-etende Nederlander die graag zou willen minderen met de consumptie van vlees tegemoet te komen zijn er nieuwe vormen van burgers ontstaan, waaronder ook de blend- of hybride-burger. Blendburgers bestaan vaak voor een deel uit groentes, en voor een deel uit vlees. De blendburger die op sportcentrum Papendal door middel van een proefsessie door atleten op zowel sensorische als hedonische aspecten getest zal worden zal uit vitamine D verrijkte champignons van Scelta Mushrooms en uit specifiek rundvlees van Nice to meat bestaan. In deze samenwerking wordt door Scelta Mushrooms, Nicetomeat en Sportcentrum Papendal aan een product gewerkt voor lunch en/of diner dat een relevante eiwitbron en ook een relevante vitamine D-bron kan zijn.

 

Informatie

ORGANISATIE INDIENER Sportcentrum Papendal
CONTACTPERSOON Erik te Velthuis
E-MAIL Erik.tevelthuis@papendal.nl
WEBSITE http://papendal.nl/topsport/innovatie/voedingsinnovatie/
IN DE MEDIA

Partners

Sportcentrum Papendal logo