Botgezondheid bij elite atleten en de potentiële rol van voeding

Eat2Move Sprintproject 305 | looptijd 1 april 2020 – 1 april 2022

                                                                                                  Voeding voor prestatie en herstel

Doel

Dit kleinschalig project zal de prevalentie van osteopenie en osteoporose in kaart brengen bij elite atleten ‘at risk’ voor verminderde botgezondheid. Daarbij wordt onderzocht wat de haalbaarheid en effectiviteit is van bewegings- en voedingsinterventies ter bevordering van de botgezondheid in deze populatie.


Projectomschrijving

Het bereiken van een hoge botdichtheid rond het 30e levensjaar is de belangrijkste factor voor een goede botgezondheid op latere leeftijd, waardoor het risico op osteoporose en botbreuken aanzienlijk wordt verkleind. Atleten die actief zijn in zogenaamde ‘niet-gewichtsdragende sporten’ blijken vaak een lage botdichtheid te hebben tijdens hun actieve carrière. In dit project wordt de botdichtheid gemeten d.m.v. DXA bij elite atleten die actief zijn in zulke sporten, zoals wielrenners en zwemmers. Hieruit zal blijken of deze atleten in aanmerking komen voor interventies die erop gericht zijn om de botdichtheid te verbeteren.

Vervolgens zal worden getracht om bij de atleten met een lage botdichtheid eenvoudige, praktisch haalbare interventies toe te passen om de botgezondheid te verbeteren. Deze interventies zullen gericht zijn op het verbeteren van de voedingsstatus in combinatie met inspanning die druk uitoefent op het skelet (bijvoorbeeld touwtje springen). Uiteindelijk zal dit project leiden tot nieuwe of betere adviezen ter bevordering van de botdichtheid van atleten.


Meer informatie

Organisatie Indiener HAN
Contactpersoon Jan-Willem van Dijk
Email janwillem.vandijk@han.nl
Website

Partners

Sportcentrum Papendal logoNOC*NSF