Gedrag en eigenschappen van caseïne deeltjes tijdens vertering in de maag

Eat2Move sprintproject 10b | Looptijd 1 maart 2015 – 30 juni 2016

In silico model NIZO project Eat2MoveThema: Innovaties in voeding

Doel

Inzicht krijgen in het gedrag van verschillende soorten caseïne-deeltjes tijdens vertering in de maag. De resultaten hiervan worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het (‘in silico’) computermodel voor het voorspellen van eiwitvertering.


Projectomschrijving

Recente studies hebben aangetoond dat de snelheid van eiwitvertering en -absorptie van invloed is op het effectief stimuleren van de spieropbouw, vooral als dit gebeurt in combinatie met beweging. Binnen dit project is een inventarisatie gemaakt van wetenschappelijke literatuur op het gebied van eiwitvertering en -absorptie in het menselijk lichaam en het effect van de timing hiervan ten opzichte van het moment van fysieke activiteit. Dit vormde de basis voor de ontwikkeling van een (‘in silico’) computermodel voor het voorspellen van eiwitvertering en de beschikbaarheid van aminozuren voor spieropbouw.

Resultaten
In Eat2Move sprintproject 10a is, in samenwerking met FrieslandCampina,  gestart met het ontwikkelen van  een (‘in silico’) computermodel voor het voorspellen van de vertering van melkeiwitten. Voor wat betreft de vertering van caseïne zijn echter nog onduidelijkheden. Hoe verandert de structuur van caseïnedeeltjes in de maag en hoe beïnvloed dit de spijsvertering? Om hier inzicht in te krijgen wordt het gedrag van verschillende soorten caseïne-deeltjes tijdens de vertering in de maag nagebootst (in vitro).

De resultaten hiervan worden toegepast in de verdere ontwikkeling van het (‘in silico’) computermodel voor eiwitvertering.

Meer informatie

Organisatie indiener  NIZO food research
Contactpersoon  Rianne Ruijschop
e-mail  Rianne.Ruijschop@nizo.com
Website  http://www.nizo.com/home

logo-frieslandcampina